ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2015 16:40:39

Zahradnická škola v Mělníce oslavila 130. výročí založení

 Zahradnická škola v Mělníce oslavila 130. výročí založení

Česká zahradnická akademie v Mělníce připravila na pátek 12. června oslavu 130. výročí svého vzniku. Součástí oslav bylo i vyhlášení výsledků vinařské soutěže.

Jednu z cen vítězům předali i náměstek středočeského hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milan Němec (ČSSD) a radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM).

„Sto třicet let existence samo o sobě hovoří o kvalitě studijních oborů, které akademie nabízí,“ podotkl náměstek Němec. „Absolventi, kteří ze střední či vyšší odborné školy vycházejí, mají všechny předpoklady uplatnit se ve svém oboru. Práce v zahradnictví, vinařství, ovocnářství či v ochraně přírody a krajiny je náročná, ale krásná. Jsem rád, že svůj vztah ke škole, která je vypustila do světa, přišlo na oslavu kulatého jubilea vyjádřit mnoho bývalých studentů. Chtěl bych akademii popřát, aby se jí dařilo vštěpovat znalosti, ale i lásku k přírodě studentům minimálně dalších sto třicet let,“ prohlásil.

Za krásného, téměř letního dne se areál školy Na Polabí zaplnil desítkami návštěvníků, mezi nimiž převažovali bývalí či současní studenti. Společně zavzpomínali na studentská léta a mohli i porovnat, jaký pokrok škola ve vybavení i prostředí za poslední roky udělala.

Součástí slavnostního dopoledne bylo i předání cen nejlepším pěstitelům vína. Z rukou radní Jiřiny Fialové převzal zlatou medaili a diplom zástupce Vinných sklepů Kutná Hora, s. r. o., jakožto vítěz kategorie Jakostní šumivá vína VO Čechy za rulandské modré ročník 2013 a stříbrnou medaili za cabernet cortis ročník 2012. Náměstek Němec pak vyhlásil absolutního vítěze, championa, a zároveň vítěze kategorie Bílá vína suchá a polosuchá. Cenu převzal zástupce vinařství Sklep Grébovka Praha za rulandské šedé ročník 2014.

Tradice dnešní zahradnické akademie sahá až do roku 1882, kdy byla výnosem Zemského výboru Království českého zřízena v Mělníce první vinařská škola v českém jazyce v Rakousko-Uhersku. Škola dostala do vínku dům v Husově ulici a pozemky na Polabí k založení sadů a vinic. Vlastní vyučování bylo zahájeno 15. března 1885 a škola přijímala zhruba 15 žáků, kteří museli mít za sebou minimálně studium tzv. národní školy, ročně. Dvouleté studium bylo zakončeno absolutoriem.

V roce 1894 se škola přestěhovala do nové budovy na Polabí a dále se rozvíjela. Jejími škamny pod dohledem vynikajících odborníků prošli studenti nejen z českých a moravských zemí a Slovenska, ale i ze Srbska, Bulharska, Zakarpatské Ukrajiny či Polska, kteří následně významně ovlivnili rozvoj vinařství a ovocnářství ve svých působištích. V lednu 1921 byla přeměněna na čtyřletou státní vyšší školu, v období po druhé světové válce několikrát změnila název a dále rozšiřovala svůj areál a dodávala odborníky československému zemědělství.

V současnosti funguje jako střední škola se čtyřletým nebo dvouletým nadstavbovým studiem zahradnických, vinařských a ovocnářských a krajinářských oborů a jako vyšší odborná škola s tříletým denním nebo čtyřletým dálkovým studiem vzdělávacího oboru Zahradní a krajinná tvorba a bakalářským studiem oborů Zahradní a krajinářské úpravy a Podnikání v zahradnictví. Kromě toho nabízí i několik výukových kurzů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama