ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2015 14:54:42

Zámek Rataje nad Sázavou rozšířil prohlídkový okruh

Zámek Rataje nad Sázavou rozšířil prohlídkový okruh

Turisté, kteří zamíří na zámek Rataje nad Sázavou, si budou moci projít podstatně delší prohlídkovou trasu.

Dokončená třetí etapa rekonstrukce zámku otevřela návštěvníkům dalších sedm místností, v nichž je stálá expozice seznámí s historií městyse Rataje a okolí. Součástí projektu za 20,4 milionu korun s více než šestnáctimilionovou dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy je i nová expozice v půdních prostorách, věnovaná tesařství a stavbě barokního krovu. Slavnostního otevření nových expozic se 25. června 2015 zúčastnil i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

                                                                 

„Jsem nadšený, když vidím, jak naše památky postupně ožívají a lákají stále více turistů. Zdejší zámek nádherně zapadá do svérázné krajiny Posázaví a jistě si najde návštěvníky, kteří se budou vracet i na nejrůznější sezonní kulturní akce, které se tu připravují,“ řekl hejtman Miloš Petera. Třetí etapa rekonstrukce byla zaměřena na vnitřní prostory v 1. patře, krov, střešní plášť, přízemní místnosti pod rytířským sálem a terasu. 

Zámek postavil v roce 1675 stavitel de Guarde pro Františka Maxmiliána z Talmberka na místě původního hradu ze 14. století, a prolíná se tak zde renesanční a barokní sloh. Zámek tvoří trojkřídlá patrová budova ve tvaru U s arkádovým nádvořím a slunečními hodinami z roku 1950. Zámek se díky dotacím z ROP postupně opravuje ve prospěch rozvoje turistiky od roku 2005. Už první etapa, dokončená v roce 2009, umožnila působení Muzea středního Posázaví v prostorách zámku a také pořádání kulturně-společenských akcí. Rozšíření výstavních prostor a prohlídkový okruh pak na konci roku 2011 přineslo dokončení druhé etapy rekonstrukce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama