ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2015 11:47:00

Záchranáři zasahující po zemětřesení v Nepálu zaslouží ocenění

Záchranáři zasahující po zemětřesení v Nepálu zaslouží ocenění

Podvýbor pro integrovaný záchranný systém navštívili zástupci hasičského záchranného sboru a zdravotní služby.

 Poslance informovali o průběhu zásahu českého Trauma-týmu v Nepálu po ničivém dubnovém zemětřesení. Setkání řídil předseda podvýboru Václav Klučka.

„V souvislosti s krizovým řízením, které zajišťuje Hasičský záchranný sbor České republiky, se ojediněle objevují názory, že hasiči to neumí, že snad jiná složka integrovaného záchranného systému by krizové řízení prováděla lépe. A právě zásah českého Trauma-týmu v Nepálu je praktickým příkladem vynikající činnosti našich záchranářů pod řízením a organizačním zajištěním hasičů,“ uvedl v úvodu Václav Klučka. Účastníci a organizátoři záchranné mise zdůraznili okamžitou reakci vládních orgánů a rychlou nabídku pomoci. Zemětřesení se stalo v sobotu 25. dubna, již v neděli vyslovilo zájem o vyslání českých záchranářů ministerstvo zahraničních věcí, hned v pondělí v poledne vláda pomoc Nepálu odsouhlasila. Jen o dvě hodiny později byla nabídka České republiky akceptována nepálskou stranou.

Českou mobilní zdravotnickou jednotkou prošlo 1400 pacientů

Čeští záchranáři až do konce května působili asi 40 km od hlavního města Káthmándú. „Všichni, kteří se na záchranné operaci podíleli, se shodli v tom, že byla jednou z nejtěžších v historii, a to nejen tím, že byla extrémně dlouhá. Ten měsíc znamenal permanentní denní i noční nasazení realizačních týmů v Nepálu i v České republice,“ uvedl Václav Klučka. Trauma-tým je složen z mobilní zdravotnické jednotky, která poskytuje chirurgickou, traumatologickou a resuscitační pomoc v místě hromadného neštěstí a katastrofy. Zázemí pak zajišťují hasiči. Českou mobilní zdravotnickou jednotkou prošlo v Nepálu celkem 1400 pacientů. „Za práci, nasazení a obětavost patří našim záchranářům velké poděkování. Z jejich vystoupení bylo patrné, že svoji práci dělají se zápalem, nadšením a zároveň s vysokou odborností. Takoví profesionálové potvrzují vysokou úroveň integrovaného záchranného systému,“ dodal závěrem Václav Klučka.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama