Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2015 20:00:00

Současná imigrační politika Evropské unii nefunguje

Současná imigrační politika Evropské unii nefunguje

Evropa je v této době bezradná a zatím nedokáže najít účinné řešení. Namátkou uvádím jen některé známé příklady. Maďarsko uvažuje o postavení plotu na hranicích se Srbskem...

 Na řeckém ostrově Lesbos se běženci bouřili kvůli pomalému vyřizování žádostí a údajně špatným podmínkám. Rakousko odmítá vyřizovat další žádosti a Itálie hrozí udělením schengenských víz pro migranty. A ve francouzském Calais začali nejnověji zapalovat demonstranti z řad autodopravců na protest proti neutěšené situaci pneumatiky.

Musíme mít také na paměti, že převaděči bývají v poskytování služeb vždy o krok vpřed před opatřeními ze strany Evropské unie. Abychom však celou situaci vyřešili, musíme si problémy s imigrací přiznat a přestat být tolerantní k tomu, že jsou do Evropy posílány tisíce lidí.

V Egyptě je z pašeráctví průmysl

Jen v Egyptě se věnují pašeráckému průmyslu desítky tisíc lidí, kteří provozují převaděčství do Evropy jako cestovní kancelář zájezdy. Dokonce se přetahují o své zákazníky. Na to opakovaně upozorňuje německý novinář Wolfgang Bauer, který sám prošel rukami pašeráků v Egyptě. Je naivní si myslet, že lidé, kteří absolvují tisíce kilometrů a podstoupí týrání a mlácení se zastaví před jedním ostnatým plotem.

Viděl jsem za poslední rok řadu uprchlíků po celé Evropě a viděl i jejich odhodlání. Oni se prostě před ničím nezastaví. Otázka kvót je otázka toho, že za drahé peníze přesunete za dva roky 40.000 lidí mezi 23 zemí Evropské unie, ale v rámci Schengenského systému jim nezabráníte přejít do vysněných zemí Německa a Švédska. Proto kvóty nebudou fungovat.

Dosavadní pokusy selhaly

První věcí je přiznat si, že dosavadní pokusy o nějaké řešení selhaly. Migranti totiž uvažují úplně jinak, než se všeobecně předpokládá. Podle dostupných zjištění migranti nepřemýšlejí v kategoriích „mám či nemám nárok na azyl.“ Rozhodujícím argumentem pro ně je, zda budou moci v dané zemi zůstat. Není divu, že nejžádanějšími zeměmi jsou Německo a Švédsko, které jsou k imigrantům tradičně velmi štědré.

Příkladem dobré praxe je Španělsko. To již v letech 2006 až 2008 předvedlo nekompromisní návratovou politiku pro všechny, kteří nelegálně překročili jeho hranice. Nemusí se to někomu líbit, ale dvě třetiny lidí nelegálně přicházející do Evropy nejsou uprchlíci. A obyvatelé Kosova, kteří nejčastěji žádají o azyl, rozhodně nepatří k nejpotřebnějším. To je prostě nutné otevřeně říci a vracet je nekompromisně zpět.

Uvědomění si, jak migranty ovlivňuje politika zemí EU, může vést k účinnějším zásahům. I v tomto případě jde ale pouze o začátek diskuse nad řešením, nikoli řešení samotné. Bohužel, žádný jednoznačný recept na účinné řešení se dosud nenašel a možná ani neexistuje. Cesta k nalezení společného evropského řešení rozhodně nebude jednoduchá. V každém případě je nezbytné pomoc efektivně cílit jen na ty, kteří ji nejvíce potřebují. V opačném případě čekejme v Evropě vzestup radikalismu a extrémismu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama