Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2015 17:10:00

Občané brojí proti azylovému zařízení přesto, že by v něm mohli získat práci!

Občané brojí proti azylovému zařízení přesto, že by v něm mohli získat práci!

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 7. 2015.

V našem Moravskoslezském kraji mě samozřejmě velmi zajímá situace ve Vyšných Lhotách, kam se rozhodla vláda umístit uprchlický tábor. Především obyvatelé okolních obcí se velmi obávají problémů s imigranty. Převedení areálu věznice z Ministerstva spravedlnosti do působení Ministerstva vnitra, aby zde mohl utečenecký tábor vzniknout, je skoro symbolické. Spravedlnost obce opouští, kriminalita se dá očekávat. Ani informace, že se bude jednat o tábor detenční, tedy uzavřený, náš názor nijak nemění. Vždyť v sousedním Maďarsku se běženci bouří, že jsou zavíráni a bourají ploty okolo tábora často jen proto, že jsou přesvědčeni, že mají nárok na dvě teplá jídla denně.

Proti umístění azylového zařízení protestují občané Vyšných Lhot i peticí na internetu, a to i přesto, že by mohli někteří z nich získat v tomto komplexu pracovní místa. Je tedy naprosto zřejmé, že obava před bezpečnostními, ale také zdravotními riziky, prostě převažuje a obyvatelé okolních obcí mají především zájem o klidný život svůj i svých rodin.

Otázkou také zůstává, jestli se naplní celá bývalá kapacita zařízení, tedy 580 míst, výjimečně tam umístěno i tisíc, nebo dokonce dojde k navýšení celkové kapacity a je otázkou, o kolik. Bojím se, aby se nakonec nenaplnila má nejhorší obava, že malá obec s celkovým počtem zhruba 800 obyvatel bude mít v nejbližším okolí invazní armádu mladých mužů, jejichž počet může obyvatele možná i převyšovat. Tito mladí muži přicházejí do naší vlasti sice nechtěně, protože jejich cílovou zemí je Německá spolková republika, a o to více pak mohou být frustrováni, když se dostanou do země, kam nechtěli, a budou zavřeni na jednom místě v uzavřeném prostoru bez možnosti odchodu. Nedovedu si představit, kam taková frustrace může vést, když ji mohou podněcovat bojovníci Islámského státu, kteří se vůbec netají tím, že do Evropy posílají své vojáky.

Vláda na mimořádné schůzi deklarovala ústy premiéra, že nepřijme povinné kvóty, a tak vlastně obelhala nejen tuto Sněmovnu, ale především naše občany a své voliče. Vláda tím také odepřela petici s více než 180 tisíci podpisy pořádanou Blokem proti islámu proti přerozdělování nelegální imigrantů.

Jako poslankyně občanů kraje, kterému hrozí takové riziko, chci znát jasné odpovědi, zda je vláda připravena čelit tak závažným rizikům a azylové zařízení ve Vyšných Lhotách skutečně otevře.

Zároveň se vás ptám, kde ještě otevřete další zařízení a o kolik zvýšíte kapacity těch současných. Jak zajistíte, aby to byli opravdu lidé potřební a ne ti, co přinesou do naší země nebezpečí terorismu a poté i vynucování si zákonu šarija, jak to vidíme v řadě francouzských či německých měst. A znovu se odvolávám na usnesení 642, které bylo schváleno i vámi, a to 12. února 2015, kde je jasně dáno, že nás má vláda informovat o těchto věcech. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama