ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2015 13:55:02

Na dluhy? Ani na ty nebude

Na dluhy? Ani na ty nebude

Stát se chystá vydělat na loteriích o 2 miliardy Kč každý rok víc. Projednávanou novelou se však stane pravý okap.

Poslanci dali zelenou projednávání daňové novely loterního zákona. Jeho autor poslanec Jan Volný svému stranickému šéfovi a ministru financí slibuje, že díky ní vybere pro státní rozpočet více jak 2 miliardy Kč navíc. A ty pak poslouží třeba sportovcům. Ovšem stane se přesný opak. A kdo zapláče, budou zase sportovci, tři miliony novodobých otloukánků, na které si prázdnými sliby vládní politici zvykli myslet jen před volbami.     

Sám náměstek ministra financí Ondřej Závodský se nechal v médiích slyšet, že slibované 2 miliardy Kč mohou být jen těžko splnitelným snem. A navíc, že podle něj stejně vybrané peníze skončí na proplacení nejrůznějších státních dluhů. Je pravda, že s panem náměstkem souhlasím jen zřídka, ale v tomto případě jsem s ním principiálně víceméně za jedno.

Avšak realita bude podle mne ještě horší. Jsem přesvědčený o tom, že místo slibovaných 2 miliard Kč navíc, které by měla podle ničím nepodloženého odhadu přinést aktuálně projednávaná daňová novela loterního zákona, může kabinet počítat spíše s propadem inkasovaných daní minimálně o 5 miliard Kč. Proč? Odpověď zní až příliš jednoduše a věřte mi, že vychází z mnohaletých zkušeností v mnoha světových ekonomikách.

Navrhované navýšení loterní daně totiž způsobí jediné - likvidaci legálních českých loterních firem, jejichž místo ihned obsadí nelegální hazard, jehož provozovatelé neplatí vůbec žádné daně a nepodléhají vůbec žádné regulaci státu či samospráv. Hrát se prostě bude dál, jen místo na legálních a regulovaných přístrojích na internetu, tabletech, chytrých telefonech nebo kvízomatech. Varovných srovnání se zahraničím je nespočet, stejně varovný je počet rozmáhajících se černých heren a nelegálních internetových kasin v České republice.

Vztyčeným ukazovákem vůči českému loternímu experimentu by měl být také nedávný verdikt Evropského soudního dvora, který rozhodoval o stížnosti maďarských loterních firem proti postupu tamní vlády. Ta se také nechala unést na módní vlně protiloterního populismu, skokově zvýšila loterní daně a takřka okamžitě rušila platně vydaná povolení na provozování loterií. Takový postup však evropští soudci označili za protiprávní a zcela v rozporu s unijním právem. Navíc podle nich jde o postup, který může zakládat oprávněný nárok maďarských provozovatelů loterií na náhradu škody.

A přitom to není poslední kolize aktuálně projednávaného zákona s Evropskou unií. Zcela za výsměch musí tuto novelu považovat Evropská komise, která již dávno zahájila s Českou republikou oficiální vytýkací řízení, ve kterém kritizuje náš stát za to, že platný loterní zákon neoprávněně diskriminuje loterní firmy z členských států EU ve prospěch domácích provozovatelů, což je opět v rozporu s unijním právem. Místo toho, aby vláda uvedla urychleně tento stav do právního souladu, experimentuje s nesmyslnými ad hoc daňovými novelami, kterými nejenže otevírá českou náruč nelegálnímu hazardu, ale zároveň ukazuje do Bruselu holý zadek a čeká, až ji do něj někdo pořádně nakope.

Všechny seriózní české loterní firmy volají po jednom: aby v České republice konečně začala platit nová, spravedlivá, dlouhodobá a funkční pravidla pro fungování loterního průmyslu. Jednorázové výstřelky, jako je např. novela poslance Volného, stejně nic nevyřeší. Skutečně řešení problémů jen oddálí. A ve finále zapláčou třeba právě sportovci, kteří se slibovaných miliard z loterií v takovém případě skutečně nikdy nedočkají. A příběh o sportovních otloukáncích bude mít bohužel ještě mnoho smutných dějství …

Ivo Valenta

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama