ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2015 16:18:07

Středočeský kraj vítá rozhodnutí vlády o dofinancování sociálních služeb

Středočeský kraj vítá rozhodnutí vlády o dofinancování sociálních služeb

Vláda České republiky vyslyšela požadavek Asociace krajů České republiky a v noci ze středy 8. července na čtvrtek 9. července schválila návrh MPSV na dofinancování sociálních služeb v roce 2015 částkou celkem 720 milionů korun.

„Středočeský kraj toto rozhodnutí, které bude mít pozitivní dopad na uživatele a poskytovatele sociální péče, jednoznačně přivítal. Jsme rádi, že vláda vyslyšela naše požadavky, neboť vycházely z aktuálního stavu financování sociálních služeb v krajích,“ konstatoval středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).


„Oproti loňskému roku jsme na financování výdajů, které souvisejí s poskytováním sociálních služeb, od státu obdrželi o 57,1 milionu méně a hrozilo, že se poskytovatelé dostanou do vážných ekonomických problémů, které budou muset vyřešit na úkor klientů. Rozhodnutí vlády je proto pro nás velmi dobrou zprávou i ulehčením,“ konstatovala radní pro sociální věci a senátorka Emilie Třísková (ČSSD). Upřesnila také, že pro Středočeský kraj by z celkové sumy 720 milionů korun mělo připadnout zhruba 80 milionů.


Kraj podle radní Třískové upozorňoval na podfinancování sociálních služeb již dlouho. „Dochází k němu především vlivem zhoršujících se demografických ukazatelů a nutného navyšování odborného personálu starajícího se o klienty, kteří vyžadují vysoce odbornou a nepřetržitou péči,“ vysvětlila. Navíc je také potřeba při proplácení speciální péče zohlednit skutečnost, že v minulých letech došlo k nárůstu nákladů, a to z důvodu změn daňového zatížení a nárůstu cen energií. Všechny tyto výdaje tak musí sanovat samotní poskytovatelé, kraje i obce, ale částečně i klienti sociálních služeb.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama