Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2015 20:23:00

Umožní Praha kraji čerpat dotace na nové rozvojové projekty?

Umožní Praha kraji čerpat dotace na nové rozvojové projekty?

Středočeský kraj by mohl v budoucnu čerpat dotace na své projekty z programu Integrovaných teritoriálních investic Pražské metropolitní oblasti (ITI PMO).

 To by znamenalo výraznou finanční injekci pro projekty, které by významně pomohly rozvíjet středočeský region. Do projektu musí být zapojeno kromě Středočeského kraje také hlavní město Praha. Bez účasti jednoho z partnerů program padá.

„Dnes jsme s kolegy radními projednávali aktuální vývoj příprav tohoto dotačního programu. Podle našich informací však vedení hlavního města Prahy, které je do projektu také zapojeno, z něj zvažuje své odstoupení. Jelikož je zde role Prahy naprosto klíčová a pro úspěšnost celého programu nezbytná, znamenalo by to pro kraj, že přijde o možnost čerpat tyto dotace, a realizovat tak projekty, které mohly pomoci regionu v rozvoji. To by byla velká škoda. Na radě jsme proto přijali usnesení, že chceme v programu ITI pokračovat a povedeme jednání s vedením hlavního města o dalším postupu,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Integrované teritoriální investice Pražské metropolitní oblasti jsou určeny pro specifickou oblast, která zahrnuje dvě tzv. kategorie regionů: Středočeský kraj jako méně rozvinutý a hlavní město Prahu jako více rozvinutý region. V rámci ITI PMO tak bude většina podporovaných projektů uskutečněna primárně ve Středočeském kraji, přičemž hlavním nositelem Integrovaných teritoriálních investic (ITI) zůstává město Praha.

Schválený projekt bude financován v rámci nástroje ITI

Zástupci kraje a další partneři by posuzovali jednotlivé projekty předkládané v rámci ITI z pohledu naplňování strategie. Projekt, který pracovní skupina schválí a následně jej podpoří i řídící výbor ITI, jenž bude složen i ze zástupců kraje, bude financován v rámci nástroje ITI. „V praxi to bude znamenat, že tyto projekty nebudou ,soutěžit‘ s ostatními projekty a jejich podpora bude závislá jen na splnění minimálních bodových, věcných a formálních náležitostí daných programem,“ vysvětlil hejtman Petera.

Ve Středočeském kraji tvoří Pražskou metropolitní oblast tyto obce s rozšířenou působností: Kladno, Beroun, Benešov, Černošice, Říčany, Český Brod, Mělník, Neratovice, Kralupy nad Vltavou, Slaný, Dobříš, Brandýs nad Labem a Lysá nad Labem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama