ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2015 15:43:06

Středočeský kraj se připravuje na podání žádosti o dotaci na výměnu kotlů pro ro

Středočeský kraj se připravuje na podání žádosti o dotaci na výměnu kotlů pro ro

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo ve středu 15. července 2015 v rámci Operačního programu Životní prostředí výzvu „2.1. – Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva koncentracím znečišťujících látek“,

v rámci níž mohou kraje žádat ze zdrojů Státního fondu pro životní prostředí (SFŽP) o dotace pro domácnosti na výměnu starých kotlů za nové, ekologické. Cílem této podpory je omezit primární emise znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností.

„Vyhlášení výzvy pro získání dotace na výměnu kotlů Středočeský kraj každým dnem očekával a rozhodně je připraven o ni požádat. V tuto chvíli však ještě čekáme na bližší podrobnosti a upřesnění technické specifikace pro podání žádosti. Jakmile informace získáme, chceme žádost vypracovat v co nejkratším termínu,“ prohlásil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Středočeský kraj podle hejtmana Petery disponuje informacemi o typech projektů a aktivit pro výměnu zdrojů tepla na pevná paliva v následujícím rozsahu: Za prvé je to výměna zdrojů tepla na pevná paliva za tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva či plynový kotel; dále instalace solárně-
-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplovodního vytápění a za třetí jde o instalaci dodatečných zařízení (např. filtr) ke snížení emisí znečišťujících látek.

„Ministerstvem vyhlášená výzva není určena pro podání žádostí fyzických osob, tedy pro obyvatele kraje. Pro ně Středočeský kraj vyhlásí vlastní výzvu na podzim letošního roku poté, co mu bude žádost o dotaci odsouhlasena ministerstvem životního prostředí,“ zdůraznil hejtman. Upřesnil také, že kraj, stejně jako v letech minulých, vypíše pro veřejnost anketu, aby zmapoval zájem občanů kraje o výměnu starých kotlů za nové. A to podle nově stanovených pravidel, která Ministerstvo životního prostředí vyspecifikuje.

Žádost Středočeského kraje o dotaci na výměnu starých kotlů za nové, hrazené z prostředků SFŽP, také musí ještě odsouhlasit krajská rada. „Na podání žádostí občanů tudíž zbývá ještě několik týdnů času. V případě, že budou chtít znát dopředu informace typu, jak podat žádost o dotaci, budou se moci na pracovníky krajského úřadu obrátit v měsíci září, kdy již budou i oni detailně seznámeni se všemi podrobnostmi dotačního programu,“ uzavřel hejtman.

Středočeský kraj v minulých letech vyhlásil již dvě kola na získání dotací na výměnu starého kotle za nový.  „V roce 2013 jsme přijali 912 žádostí a na pořízení nových kotlů si lidé rozdělili 40 milionů korun. V roce 2014 byla k dispozici suma dvojnásobná. Středočeský kraj se na akci podílel částkou 40 milionů korun. Ve stejné výši na projekt přispělo také Ministerstvo životního prostředí,“ zrekapituloval zájem občanů o kotlíkové dotace v kraji náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama