ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2015 16:10:00

Dvojí metr Jana Korytáře, i na korupci

Dvojí metr Jana Korytáře, i na korupci

Pomyslné máslo na hlavě Jana Korytáře roste. Teď naposledy je Korytář přikrmil svými alibistickými postoji k otázce odstoupení generálního ředitele KNL Luďka Nečesaného.

V kauze Nečesaného nejprve ctil presumpci neviny, po několika týdnech však naprosto otočil a žádá jeho odchod z funkce generálního ředitele. V případě hejtmana Martina Půty ale presumpce neviny nepřichází v úvahu. Naopak - při každé příležitosti Korytář volá po tom, aby se Půta vzdal své funkce, jakoby jiná varianta, než že daný čin spáchal, ani nepřicházela v úvahu. Nedivme se: hejtman je po krachu původní krajské koalice pro Korytáře a jeho všechny Změny nepřítelem číslo jedna, kdežto ředitel nemocnice stále zůstává pro některé členy Změny jejich koněm.

Když jde o politické nepřátele, je Korytář nekompromisní. Jakmile se ale podobného jednání dopustí on sám nebo někdo jiný z jeho družiny, je náhle postižen absolutní slepotou. Po hejtmanovi žádá, aby se vzdal funkce, a to je hejtman pouze obviněný.Korytářovy dvě kolegyně, Kocumová a Absolonová, jsou již přímo obžalované. Nikde jsem ale nezaznamenala, že by je šéf Změny vyzval k odstoupení z městského nebo i krajského zastupitelstva. Naopak – Korytářova Změna vládne v Liberci, a tak bez sebemenšího uzardění rozdává pěkné „trafiky“, z veřejných peněz placené funkce, i svým obžalovaným (Kocumová v SAJ).

Boj proti korupci chápe Korytář hlavně jako roh hojnosti. Jinak by se musel postavit čelem k faktu, že jediným člověkem, odsouzeným za úplatkářství v Liberci, je sponzor Změny, manžel přední členky Korytářova hnutí, Tomáš Absolon. Kdyby to myslel Korytář s potlačováním korupce vážně, s manželkou odsouzeného úplatkáře Absolona by již politicky nepočítal. Místo toho spoléhá na to, že pod svícnem bývá největší tma. Mimochodem – úplatek nabídl Absolon řediteli záchranky. Ta spadala do gesce tehdejší náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Kocumové. Nechce se věřit, že by Kocumová neměla ani tušení o tom, co v jejím resortu kuje manžel její kolegyně ze Změny.

Ještě jedna zajímavá věc z vyjádření Korytáře v internetové diskusi. Tou byla odpověď na otázku, zda mu Pergler stále ještě dělá poradce, kdy JK odpověděl, že ano. Připomeňme, kdo je Jakub Pergler. Kromě toho, že byl Korytářovým vyslancem v době povolebním, kdy obcházel jednotlivé strany a jménem Korytáře nabízel utvoření koalice, je i velmi známou postavou z obvinění lidí kolem Metrostavu, kdy v údajné tabulce s úplatky figuroval i Jan Korytář, pod krycím jménem Nejčistší a se slíbenou částkou 700 tisíc korun. A jak vyplývá ze zveřejněných odposlechů, byl to právě Pergler, který jednal jménem „Nejčistšího“ a urgoval dodání úplatku.  Připomeňme, že po určité době vzal vše na sebe a připomeňme, že v té době byla jeho blízká osoba Korytářem zaměstnána na radnici.

Jak je ze všech uvedených příkladů vidět, roli Nejčistšího je možné hrát dlouho. Ovšem určitě ne do nekonečna, pakliže se Nejčistší ani náhodou neřídí tím, co sám hlásá.

Mgr. Martina Rosenbergová, městská zastupitelka za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama