Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2010 12:54:29

Zubní kazy nebudou dále propláceny. Ušetří se miliarda

Zubní kazy nebudou dále propláceny. Ušetří se miliarda

Stanovisko MZ k navrhovaným změnám v oblasti stomatologické péče.

V souvislosti s hledáním úsporných opatření v oblasti zdravotní péče navrhuje Ministerstvo zdravotnictví řadu úprav systému veřejného zdravotního pojištění vedoucích k jeho stabilizaci. Je třeba urychleně otevřít diskusi
a záměrům vtisknout  konkrétní podobu s cílem vytvořit efektivní nabídku kvalitních služeb.

Jedna z oblastí, kde úspory budou hledány a ve které by se mohl ve velmi krátké době projevit pozitivní ekonomický efekt, je vyřazení z veřejného zdravotního pojištění léčby takových onemocnění, která jsou zcela nebo z velké části ovlivnitelná prevencí a správnou péčí o vlastní zdraví.

V zubním lékařství je typickým příkladem zubní kaz. Je to onemocnění kde prevence, aktivní přístup pacienta
k osobní hygieně, stravovací návyky, apod. významně mohou ovlivnit zdravotní stav chrupu. Proto je léčba zubního kazu typem ošetření, které lze pro občany v produktivním věku ze systému úhrad z veřejného zdravotního pojištění vyřadit.

Pro děti, mladistvé do 18 let a pro seniory nad 65 let je i nadále počítáno s úhradou za ošetření zubních kazů v základní variantě z veřejného zdravotního pojištění.

Rovněž bude se souhlasem revizního lékaře i nadále umožněna léčba zubního kazu vzniklého v souvislosti se závažným celkovým onemocněním.

Předpokládaná úspora finančních nákladů vzniklá vyřazením výplní z veřejného zdravotního pojištění činí
cca 1 miliardu korun. Tento významný objem finančních prostředků bude nadále v systému k dispozici. Především pak na posílení prevence a léčbu onemocnění, která ani nejlepší prevencí a péčí o své zdraví ovlivnit nelze. V neposlední řadě také na léčení velmi závažných případů, jejichž cenu, na rozdíl od zubního kazu, není nikdo sám schopen uhradit (úrazy, nádory, aj.).

Změna v systému úhrad stomatologické péče nepopírá to, na čem je systém všeobecného zdravotního pojištění založen, tedy zejména zachování sociální spravedlnosti systému, avšak s cílem zvyšování jeho efektivity a hospodárnosti.

Definitivní podoba úhrad stomatologické péče je předmětem dalších jednání a následných legislativních opatření.

Důkladně promyšlená a citlivě zvolená opatření mohou v nadcházejícím období působit jako významný stabilizační prvek při přijímání nezbytných reformních kroků v českém zdravotnictví.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama