RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2010 13:08:00

Udělám vše, aby nebyly citelně zasaženy výkonné složky armády

Udělám vše, aby nebyly citelně zasaženy výkonné složky armády

Ministr obrany navštívil tři posádková místa ve východních Čechách.

Pokračoval tak v plnění svého předsevzetí seznámit se do konce letošního roku s co nejvíce lidmi pracujícími v resoru Ministerstva obrany České republiky. První zastávkou na cestě, při které ministra doprovázeli zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky - ředitel Společného operačního centra Ministerstva obrany ČR brigádní generál Aleš Opata, ředitel Kabinetu MO plukovník Pavel Bulant a další představitelé, patřila Nepolisím.

Zde sídlí radiotechnická rota FADR, která je spolu s další rotou součástí páteřní sítě NATO. Hosty v Nepolisích přivítal velitel společných sil AČR generál Hynek Blaško, velitel 26. brigády velení, řízení a průzkumu plukovník Zdeněk Postulka a další velitelé. Ministr se seznámil se strukturou brigády, jejím posláním a technikou. Zajímal se především o stavbu ukrytou v kopuli, ve které je umístěný třídimenzionální radiolokátor (měří ve třech souřadnicích). Ten se má stát jedním z několika páteřních radarů systému NATINADS v roce 2011.

Další cesta ministra Vondry vedla do krajského města - Hradce Králové. Zde se ministr setkal s plukovníkem gšt. Janem Österreichrem, který je velitelem nemocniční základny a jsou mu podřízeny 6. a 7. polní nemocnice s odsunovou sběrnou raněných. Také zde se hosté seznámili se strukturou, charakteristikou a hlavními úkoly, které plní zdravotníci této jediné a unikátní základny.

Erudovaní odborníci, ale i další personál nechyběl od počátku vysílání českých vojáků v jejich novodobé historii do zahraničí v žádné misi. Kolem tisícovky se jich dosud vystřídalo v poskytování zdravotnických služeb za dobu existence základny. Ministr obrany využil možnosti prohlédnout si například revitalizovaný koridor 6. polní nemocnice, tedy renovovaná pracoviště umístěná ve speciálních stanech a kontejnerech.

V současné době prochází hradecká nemocniční základna změnami v organizační struktuře, která však nijak neovlivní úkoly, pro které jsou zdravotníci předurčeni. Mnozí z nich si při rozhovoru s ministrem posteskli, že od roku 2008, nebyla polní nemocnice zasazena v zahraniční operaci a do misí vyjíždějí jen jednotlivci. Poukazovali na skutečnost, že právě v zahraničních misích získávají lidé nejcennější praktické zkušenosti. „Bohužel, služby zdravotníků v takovém rozsahu, jako je polní nemocnice, jež dosahuje standardu ROLE 2 E, naši spojenci v tuto chvíli nepoptávají," uvedl na dotaz ministra generál Opata.

Poslední zastavení ve vojenských posádkách ministrovy páteční cesty do východních Čech patřilo nedalekým Pardubicím. Tady, jak známo, sídlí kromě správy letiště, která má statut vojenského mezinárodního veřejného letiště s povoleným provozem civilních letadel, také 14. brigáda logistické podpory a další vojenské útvary a zařízení.

Velitel správy letiště podplukovník Martin Janatka představil ministru obrany hlavní subjekty, které sídlí na letišti. Upozornil na skutečnost, že Pardubice jsou jediné letiště v Česku zapojené do programu Otevřené nebe, tedy Open Skies. Pochvaloval si smíšený provoz na letišti, tedy civilní a vojenskou spolupráci se společností EBA a.s., která ušetří armádě mnohé investiční prostředky a dokumentoval to na skutečnosti, že zdejší letiště patří k nejmoderněji vybaveným a je zřejmě také jediným z těch, které letci vzdušných sil užívají, jež je celé dokonale oplocené.

Velitel 14. brigády plukovník gšt. Josef Burkoň se ministrovi obrany pochlubil prací svých podřízených, kteří mimo jiné plní nelehké zásobovací úkoly pro misi KFOR. Najedou za jeden transport asi 3 600 km. Téměř 90 procent vojáků základny - příslušníků 141. zásobovacího praporu proto tvoří řidiči.

Klatovský 142. prapor oprav techniky, který je podřízeným útvarem plukovníka Burkoně, je zase unikátní v tom, že zabezpečuje střední opravy pro veškerou techniku naší armády a je jediným útvarem dislokovaným v západních Čechách.

Na závěrečném nástupu v Pardubicích poděkoval ministr Alexandr Vondra vojákům za práci, kterou reprezentují nejen naši armádu, ale mnohdy i celou vlast, a vyzval je, aby vydrželi a přečkali nelehké období, které nás v příštím roce čeká. „Pečlivě sledují dění v armádě a věřte, že udělám skutečně vše pro to, aby nebyly citelně zasaženy její výkonné složky, tedy vy," řekl ministr.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama