RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2010 10:49:00

Proč lidé věří armádě

Proč lidé věří armádě

Armáda je podle CVVM druhou nejdůvěryhodnější institucí v České republice.

Tak alespoň zní závěr právě publikovaného průzkumu veřejného mínění CVVM ze září 2010. Pro mě jako pro ministra obrany je to velice důležitý ukazatel. Zvláště vezmu-li v úvahu trend, ze kterého jasně vyplývá, že vysoká důvěra v armádu je dlouhodobá.

Je významné, že oněch 62 procent obyvatel ČR, kteří důvěřují armádě, je schopno jasně oddělovat medializované skandály ministerstva obrany od činnosti tisíců vojáků, kteří se snaží co nejlépe plnit své úkoly jak na území ČR, tak v zahraničí a kteří zasluhují úctu. Věří tomu, že armáda není zbytečnou institucí, pouhým ornamentem našeho státu, ale že se na ni mohou spolehnout. Chápou, že problémy s akvizicemi se týkají především civilní části resortu.

Nechci tvrdit, že ve velicích strukturách ozbrojených sil vše bylo a je bez problémů. Velice mi však záleží na tom, co výzkum zřetelně potvrzuje: veřejnost si uvědomuje, že není možné automaticky házet vojáky do jednoho pytle s korupčníky.

V mém resortu je naprostá většina lidí, kteří poctivě pracují. Ti, kteří zneužívají nedostatků systému ke svému prospěchu, jsou početně zanedbatelní.

Vzhledem k publicitě kolem korupčních afér jsou ale, bohužel, mediálně velmi viditelná menšina. Nastoupil jsem do úřadu s jasným záměrem jej pročistit a nastavit taková pravidla, aby těch, kteří se chtějí jenom vézt, bylo co nejméně a aby neměli jednoduchý život.

Řadu kroků k tomu podnikám už nyní. Probíhají postupné personální změny, jejichž cílem je vybudování silného týmu, který bude schopen mé představy uvést v život. Ke změně však nedojde přes noc. Na místě je věcnost a trpělivost. Nežádám však o trpělivost nekonečnou. Harmonogram je zcela jasný. Nezbytné změny provádět co nejdříve, hlubší, systémová opatření, která shrnu v Bílé knize o obraně, uvádět v život nejpozději od ledna 2012. V některých oblastech může proměna českých ozbrojených sil trvat léta, ale bude stavět na jasných, racionálně stanovených a všeobecně známých základech.

A právě důvěra, kterou občané našeho státu opakovaně vyjadřují armádě, je pro mě v těchto snahách velkým povzbuzením. Věřím, že za několik let naroste důvěra i v celé ministerstvo obrany. Uvědomuji si, že bez větších zásahů do systému, z nichž některé budou nepopulární, to nepůjde. Z nastoupené cesty však nehodlám uhnout.

RNDr. Alexandr Vondra, místopředseda strany a ministr, senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama