Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2010 12:18:00

Kraje ani obce o peníze z EU nepřijdou

Kraje ani obce o peníze z EU nepřijdou

Pavol Lukša o dotacích z EU.

Velký rozruch mezi hejtmany vyvolalo rozhodnutí vlády, že neposkytne příští rok příspěvek na financování projektů z krajských Regionálních operačních programů (ROP). Státní příspěvek v současnosti činí 7,5 procenta ze souhrnné sumy, celkem šlo o dvě miliardy korun, EU dává 85 procent. Nakonec vláda slíbila dát určitou menší sumu na projekty obcí, měst a neziskových organizací.

Kofinancování se tak nedočkají pouze krajské projekty. Hejtmani se diví, ale rozhodnutí vlády má racionální jádro. Kraje totiž v poslední době prokázaly, že neumí hospodařit. Stamiliony promrhaly na proplácení zdravotnických poplatků, a ještě k tomu obcházely zákon. Další prostředky padly za oběť populistickým slibům typu autobusy zdarma ve Středočeském kraji.

Hejtmané také nemohou vytrhávat jedno úsporné opatření z celého komplexního návrhu státního rozpočtu na rok 2011. Kromě toho, že se drtivá většina snižování deficitu odehrává na straně výdajů, nalezneme v něm i opatření na straně příjmů. A některá opatření přinášejí dodatečné příjmy právě krajským rozpočtům.

Předně se jedná o srážkovou 50procentní daň ze státní podpory stavebního spoření. Protože patří do daně z příjmů fyzických osob, jde o tzv. sdílenou daň. Tedy daň, z jejíhož výnosu mají podíl kraje i obce, které jsou hlavním příjemcem dotací z ROP. Pouze zavedení této daně přinese obcím a krajům tolik prostředků, kolik činí státní příspěvek na financování ROP. Jinými slovy: jen toto opatření by kompenzovalo původně plánovanou výši vládní úspory.

Domnívám se, že všechno výše uvedené hejtmani vědí, ale reálný problém vězí někde jinde. Ve skutečnosti nechtějí, aby obce dostávaly prostředky automaticky ve sdílených daních podle počtu obyvatel a jiných objektivních kritérií. Naopak, chtějí sami rozhodovat, kam prostředky poputují, a hrát si na štědré dárce dotací z prostředků daňových poplatníků. V tom můžeme vidět jednoznačný rozdíl mezi socialistickou a konzervativní politikou, kterou zastávám.

Pavol Lukša
místopředseda TOP 09, poslanec a starosta obce Čeladná
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama