ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2010 13:43:00

Ministerstvo dále zefektivňovat čerpání z evropských fondů

Ministerstvo dále zefektivňovat čerpání z evropských fondů

O podpoře podnikání hovořil se starosty, studenty a podnikateli ze Šumperska ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek navštívil města Zábřeh a Šumperk. S podnikateli, živnostníky, starosty ale i studenty z regionu mluvil především o tom, jak dál rozvíjet podnikání v oblasti. "Především mě potěšil zájem studentů Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Šumperk o to jak začít podnikat, jak získat evropské dotace. Hovořili jsme například o možnostech podpory pro začínající podnikatele, o mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, o technickém vzdělávání, energetice, využívání prostředků z fondů EU pro rozvoj jednotlivých regionů České republiky. Jsem přesvědčen, že ze studentů školy vyrostou nejen vynikající odborníci, ale z některých z nich určitě i lidé, kteří sami vytvoří spoustu pracovních míst pro ostatní," řekl po setkání se studenty VOŠ a SPŠ Šumperk ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Martin Kocourek se také setkal s podnikateli a živnostníky ze Šumperska a okolí. Akce se zúčastnil i Josef Keprt, majitel stejnojmenného malého strojírenského podniku. Právě Josef Keprt byl přitom před třemi lety úplně prvním podnikatelem, který poslal svou registrační žádost o dotace z programu Rozvoj, který je součástí evropského Operačního programu Podnikání a inovace.

"Na spuštění příjmu registračních žádostí tenkrát ve stanovený den čekala v podstatě celá rodina. Žádost tehdy zakládala manželka s dcerou. Nakonec jsme 19. března 2007 v sedm večer byli úplně první," vzpomíná Josef Keprt a doplňuje: "Měli jsme nasmlouvaných hned několik zakázek, které bylo potřeba v co nejkratším termínu vyrobit. Takže jsme neotáleli a projekt jsme zrealizovali za rekordních 14 dní."

Rodinný podnik Josefa Keprta s pomocí evropské dotace pořídil nový CNC obráběcí stroj, který firmu vyšel na bezmála 3,7 milionu korun. Od Evropské unie a státu na něj Josef Keprt získal 2 029 000 korun. Podnik sice tvrdě zasáhl pád světové ekonomiky, který znamenal dočasný odliv zákazníků, dnes se už ale Josef Keprt připravuje na další expanzi.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s agenturou CzechInvest chystají další zefektivňování čerpání evropských fondů tak, aby české firmy díky těmto dotacím vyčerpali co nejvíce z celého balíku peněz, který je v Operačním programu podnikání a inovace, tedy 90 miliard korun.

Návštěvu regionu ministr Martin Kocourek zakončil debatou se starosty, zástupci hospodářské komory a s podnikateli přímo v Šumperku, "Šumperk bohužel patří k regionům postiženým vysokou nezaměstnaností. Věřím tomu, že o patření jako je odstraňování byrokratické zátěže, posilování technického vzdělávání a samozřejmě podpora podnikání a podnikavosti, na kterých teď ministerstvo průmyslu a obchodu a vláda pracují, přispějí k tomu, že se právě v regionech s vyšší nezaměstnaností podaří nastartovat růst, který tu vytvoří tolik potřebná nová pracovní místa," zdůraznil ministr Kocourek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama