RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2010 15:41:46

Návrh na snížení platů ústavních činitelů míří do sněmovny

Návrh na snížení platů ústavních činitelů míří do sněmovny

Nečasův kabinet dnes schválil návrh na pětiprocentní snížení platů, které se dotkne také soudců a státních zástupců. Vláda se dále zabývala vjenskými zahraničními misemi do roku 2013.

„Je navrženo, aby platy ústavních činitelů byly sníženy o dalších 5 procent oproti platové základně v roce 2010. Na rozdíl od všech ostatních ústavních činitelů je tato platová základna u soudců opět navýšena na úroveň let 2007 – 2009. Fakticky ten návrh znamená, že u soudců se navrhuje snížení platů o 5 procent po dobu jednoho roku,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle premiéra Petra Nečase dnes vláda odsouhlasila celé paragrafované znění návrhu, který nyní putuje do sněmovny. Ministři dále řešili zahraniční mise České republiky v rámci spojeneckých závazků v NATO. Nově vláda schválila řešení s výhledem na dva roky. To má zabránit každoročním dohadům a nejistotě.

„Návrh předpokládá postupný útlum naší působnosti v Kosovu. Fyzicky již teď ke konci října se podstatná část našeho kontingentu vrací domů,“ řekl na tiskové konferenci ministr obrany Alexandr Vondra. Dále se naopak počítá se zvýšením počtu vojáků v Afghánistánu pro příští rok. V období od 1. ledna do 30. června 2011 bude Česká republika zapojena v KFOR v celkovém počtu do 550 osob.

Zapojení ČR v Afghánistánu plně koresponduje s prioritami NATO. Jádrem působení v Afghánistánu bude i nadále Provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar v prostoru východního velitelství ISAF (RC-E). ČR bude i nadále věnovat zvýšenou pozornost výcviku Afghánských bezpečnostních sil.

Vláda dále schválila žádost o čerpání finančních prostředků z Fondu solidarity EU ohledně srpnových povodní v Libereckém a Ústeckém kraji. „V případě, že Evropská komise předloženou žádost v horizontu následujících měsíců schválí, ČR má nárok nejvýše na grant v hodnotě 2,5 % celkových odhadovaných škod. To je v našem případě více než 250 miliónů korun,“ řekl premiér Petr Nečas.

Vládní kabinet dnes diskutoval o způsobu hrazení nákladů spojených s provozem datových schránek. Bod jednání ale dnes ministři přerušili a budou se jím zabývat příště. Schváleny byly i menší novely celního zákona a zákona o rybářství.

Ministři také podpořily poslanecký návrh na změnu živnostenského zákona. „Cílem je, v zájmu zvýšení bezpečnosti leteckého provozu, vymezit nový druh ochranného pásma letiště, ve kterém bude zakázáno používat laserová zařízení. Vláda předpokládá, že navrhovaná právní úprava přispěje k dalšímu zvýšení bezpečnosti v oblasti civilního i vojenského letectví,“ dodal premiér Nečas.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama