RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2010 9:24:51

Armáda se nyní více zaměří na stabilizaci Afghánistánu

Armáda se nyní více zaměří na stabilizaci Afghánistánu

Vláda schválila návrh zahraničních misí.

Vláda České republiky ve středu 6. října 2010 na návrh ministra obrany schválila materiál týkající se působení českých vojáků v zahraničních misích v letech 2011 a 2012 s výhledem na rok 2013. Nyní musí ještě tento návrh schválit obě komory Parlamentu ČR.

„Armáda potřebuje dlouhodobé plánování, proto jsme letos poprvé v souladu s programovým prohlášením vlády předložili návrh na dva roky s výhledem na rok třetí. Postupně se stahujeme z Kosova a naše úsilí se musí zaměřit na rekonstrukci a stabilizaci Afghánistánu. V misi ISAF plánujeme určité navýšení počtu vojáků, abychom o to dříve mohli odejít,“ uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Čeští vojáci by v příštích letech měli působit v následujících operacích:

Kosovo. Vzhledem k dlouhodobě pozitivnímu vývoji bezpečnostní situace v Kosovu dochází k postupné transformaci přítomnosti sil KFOR. Vládní návrh předpokládá, že ČR bude v období od 1. ledna do 30. června 2011 zapojena v KFOR v celkovém počtu do 550 osob s tím, že stěžejní část kontingentu bude tvořit prapor operačních záloh, který bude připraven v pohotovosti k případnému nasazení na území ČR. Po tomto období se operace budou účastnit pouze jednotlivci v rámci velení KFOR a tým vyčleněný pro postupné zrušení základny Šajkovac.

Bosna a Hercegovina. S ohledem na důležitost regionu se v letech 2011 i 2012 předpokládá vyslání dvou příslušníků AČR do mírové operace pod vedením Evropské unie ALTHEA. V roce 2013 se v případě pokračování mise předpokládá stejné zapojení.

Afghánistán. Situace v Afghánistánu si nadále vyžaduje zvýšenou pozornost mezinárodního společenství. Operace ISAF je dosud nejkomplexnějším vojenským nasazením NATO. Z tohoto důvodu je navrhováno vyslat do této operace v roce 2011 celkem do 720 osob a v roce 2012 do 640 osob.



Jádrem působení v Afghánistánu bude i nadále Provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar, kde by mělo působit do 300 příslušníků Armády ČR.

Na letišti v Kábulu bude nadále působit do 90 osob zabezpečujících letový provoz, lehká chemická jednotka poskytující schopnosti chemické, radiační a biologické ochrany a výcvikový tým afghánského personálu na vrtulnících. Část této jednotky se bude podílet na výcviku afghánských bezpečnostních sil.


Ve výcvikovém OMLT týmu v provincii Wardak bude jednotka v počtu do 60 osob pokračovat ve výcviku příslušníků Afghánské národní armády.

V roce 2011 se předpokládá pokračování nasazení tří dopravních vrtulníků Mi-171Š a nezbytného podpůrného týmu v počtu do 100 osob z vrtulníkové základny Sharana v provincii Paktika. V roce 2012 bude na základně Sharana ponechán pouze obslužný personál na mobilním operačním středisku letky a mobilní opravárenské pracoviště s minimální obsluhou s výhledem na opětovné nasazení vrtulníků v roce 2013.


Počínaje rokem 2011 by v Afghánistánu měl působit dopravní letoun CASA s obsluhou v rozsahu do 20 osob, který bude pro české vojáky periodicky zajišťovat přepravu osob a materiálu, zejména mezi základnami, kde v zemi působí. V roce 2012 by měl letoun působit i ve prospěch sil ISAF.

Dále se navrhuje, aby na základě požadavku Francie působil v rámci polní nemocnice na kábulském letišti zdravotnický personál na bázi chirurgického týmu v počtu do 10 osob.


Do 20 osob bude dále ve velitelských strukturách mise ISAF.

ČR dále hodlá přispět k celkové stabilizaci Afghánistánu vysláním speciálních sil, jejichž přítomnost je v této zemi stále nezbytná pro podporu afghánské vlády v nejproblematičtějších oblastech. S nasazením 100 příslušníků 601. skupiny speciálních sil se počítá od druhé poloviny roku 2011 s mandátem na 1 rok.

Nadále se počítá s působením 20 příslušníků speciálních sil při ochraně osob a majetku zastupitelského úřadu ČR v Kábulu.

Pobaltí. Stejně jako v roce 2009 by měly 4 letouny JAS 39 Gripen a létající a pozemní personál v celkovém počtu do 75 osob střežit od 1. září do 31. prosince 2012 z letecké základny Šiauliai v Litevské republice vzdušný prostor Pobaltských zemí v rámci tzv. Airpolicingu.

Na Sinajském poloostrově a v protipirátské operaci ATALANTA bude rezort MO pokračovat v letech 2011 a 2012 ve stejném rozsahu nasazení jako dosud, tedy v počtu do 5 osob v misi MFO na Sinaji, respektive do 3 osob na velitelství protipirátské operace Evropské unie NAVFOR ATALANTA. U obou operací se předpokládá stejné zapojení i v roce 2013.

Financování dalšího působení sil a prostředků rezortu MO ve všech zahraničních operacích bude zabezpečeno z rozpočtové kapitoly MO. Předpokládané náklady na rok 2011 činí 1,9 miliardy korun, rok 2012 jsou odhadovány na 1,5 miliardy korun.

Autor: Jan Pejšek, tisková a informační služba MO
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama