RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2010 16:50:00

Protekcionismus je nákladný

Protekcionismus je nákladný

Projev na 7. ročníku mezinárodní konference Industry Day.

Praha hostila v těchto dnech 7. ročník mezinárodní konference Industry Day, kterou pořádá alianční velitelství pro transformaci ACT (Allied Command Transformation). Hlavním tématem letošního setkání je transatlantická průmyslová spolupráce NATO a Evropské unie.

Cílem třídenní konference je rozšiřování a upevňování vztahů NATO a EU v oblasti průmyslu, prohloubení kontaktů mezi Spojeneckým velitelstvím pro transformaci NATO a Evropskou obrannou agenturou EDA, a hledání způsobů zkvalitnění spolupráce při řešení projektů a programů směřujících k naplňování vojenských požadavků, zejména pro jednotky nasazené v operacích.

Letošní setkání nese podtitul „Better Synergies for Better Capabilities“ – tedy užší spolupráce a harmonizace úsilí pro budování lepších schopností ozbrojených sil. Velitel Spojeneckého velitelství pro transformaci NATO generál Stéphane Abrial uvedl, že právě dnes, v době rozpočtových škrtů, je nezbytné, aby státy v maximální možné míře spolupracovaly při získávání a sdílení schopností.

Prioritou generála Abriala je také prohloubení vztahů mezi Aliancí a Evropskou unií. Jedenadvacet států patří současně mezi členy obou organizací a nechtějí platit za vojenské aktivity dvakrát.

Ministr obrany Alexandr Vondra, který vystoupil na zahájení konference, poukázal na nutnost existence obranného průmyslu: „Bez průmyslových návrhářů, vývojářů a výrobců klíčových vojenských schopností by náš primární cíl, tedy ochrana životů našich vojáků a těch, které naši vojáci chrání, byl odsouzen k neúspěchu.“

V globalizovaném světě se stále komplexnějšími bezpečnostními výzvami zůstává podle ministra Vondry právě partnerství s průmyslem nepostradatelné. „V roce 2009 členské státy NATO utratily dohromady téměř 900 miliard na obranu. Přesto nemáme dostatek vycvičených profesionálních vojáků a použitelné vybavení na úrovni 21. století,“ řekl Vondra.

Dodal, že léta se státy s rozvinutým obranným průmyslem spoléhaly většinou na domácí dodavatele. „Pokud se dohodl obchod se zahraniční společností, požadovaly po ní státy offsetové programy, které by část výroby udržely na domácí půdě.“
Podle Alexandra Vondry se ale ukazuje, že protekcionismus je nákladný. Pokud se státy zapojí do mezinárodního obchodu a hospodářské soutěže, mohou podle některých průzkumů ušetřit mezi 10 až 25 procenty nákladů. Dalších 15 až 25 procent lze ušetřit díky úsporám z objemu produkce.

Alexandr Vondra zdůraznil, že pokud státy od protekcionismu neupustí, nebudeme – podle jeho slov - schopní udržet nejmodernější obranné prostředky, procesy a systémy, vyvíjet nové technologie a zachovat vysoce kvalifikovaná pracovní místa v obranném sektoru.

S tím vyjádřil souhlas také Stéphane Abrial. „Je správné schopnosti našich armád sdílet stále více a více. Tento mnohonárodní přístup nedává žádný prostor pro protekcionismus,“ řekl Abrial.

Další část konference Industry Day, kterou zaštiťuje agentura NC3A (NATO Consultation, Command and Control Agency), budou zástupci obranného průmyslu seznámeni s procesem tvorby aliančních schopností, stávajícími a budoucími obchodními příležitostmi a významnými zakázkami NC3A. Během konference budou také zhodnoceny průběžné výsledky iniciativy FFCI (Framework For Collaborative Interaction), do které se již zapojilo víc než deset společností.

Fotogalerie
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama