Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2010 15:43:09

Zdaňme výnosy zisků ze solárních elektráren

Zdaňme výnosy zisků ze solárních elektráren

ČSSD předložila novelu zákona, která omezí skokové zvýšení cen elektřiny.

Novela zákona, předložená dnes skupinou poslanců ČSSD (viz. příloha), se týká zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Novela ukládá povinnost příslušnému výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů, pokud má formu akciové společnosti, sdělit ERU vlastníky společnosti, mající vyšší než 5% akciový podíl. Tyto informace budou následně veřejně přístupné.

Novela také zavádí zdanění výnosů zisků výrobců energie ze slunečních elektráren. Výše zdanění se odvíjí od roku, kdy byla elektrárna uvedena do provozu. Zatímco u elektráren, které fungují od roku 2006, bude zdanění činit 265Kč/MWh, pro elektrárny, spuštěné v roce 2010, bude zdanění ve výši 50%, tedy 6075Kč/MWh. Sazby daně z elektřiny z velkých slunečních elektráren jsou stanoveny tak, aby jejím provozovatelům byla zachována patnáctiletá návratnost investic ve smyslu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Výnos z tohoto zdanění pak bude provozovatel distribuční sítě povinen využít na snížení nákladů vyplývající z podpory obnovitelných zdrojů energie. Tato opatření zabrání skokovému zvýšení cen elektřiny v důsledku špatně regulované podpory obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů v příštím roce na cca 6 % pro domácnosti a na cca 10% pro podniky.

Sociální demokracie věří, že novelu zákona, která má za cíl odpovědně a rychle řešit skokové zdražení elektřiny, vláda Petra Nečase podpoří a umožní její rychlé přijetí. Sociální demokracie je proto vzhledem k možným negativním společenským a ekonomickým dopadům skokového zvýšení cen elektřiny připravena k  projednání a schválení zákona iniciovat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.   

Bohuslav Sobotka

statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama