Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2010 17:27:29

Konec odměn za členství v orgánech městských firem

Konec odměn za členství v orgánech městských firem

ČSSD předložila novelu zákona o střetu zájmů.

ČSSD předložila novelu zákona o střetu zájmů, která znemožní komunálním politikům pobírat odměny za členství v orgánech obecních a městských firem.

Sociální demokracie svým programem dlouhodobě bojuje proti střetu zájmů a možnému klientelismu. V minulém volebním období se sociálně demokratickým poslancům podařilo prosadit novelu zákona o střetu zájmů, která pobírání odměn zcela vyloučila u poslanců a senátorů a podstatným způsobem omezila u krajských a obecních zastupitelů.

Nynější novela, kterou dnes předložili poslanci ČSSD, vylučuje pobírání odměn i u tzv. nepřímých delegací volených zástupců na komunální úrovni do smíšených společností. Veřejní funkcionáři tak nezískají odměnu nejen při „zastupování kraje nebo obce" v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech podnikající právnické osoby, v níž má kraj či obec podíl nebo hlasovací práva, ale odměnu nezískají ani v případě, že v takových orgánech vůbec působí, a dále ani tehdy, pokud má v takové podnikající právnické osobě podíl nejen kraj či obec, ale alternativně také krajem či obcí ovládaná osoba.

Sociální demokracie tuto novelu již jednou předložila, a to na sklonku minulého volebního období v rámci zákona o regulaci lobbingu. Tehdy se ale proti jejímu přijetí postavili především poslanci ODS.

ČSSD proto věří, že pokud současná vláda Petra Nečase myslí svůj boj s možnými střety zájmů vážně, novelu poslanců sociální demokracie podpoří a umožní její přijetí.  

Bohuslav Sobotka

statutární místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama