RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2010 14:30:19

Kauza: Prodal Most i s Repre cizí pozemky?

Kauza: Prodal Most i s Repre cizí pozemky?

Vlažná informace snad probudí orgány činné v trestním řízení a budou konat iniciativně sami i bez podání trestního oznámení konkrétní osobou. Je šance, aby se naplnila slova ministra vnitra R. Johna a proti korupci začala bojovat Policie ČR sama!

Most – Mostem možná ještě pořádně zahýbe kauza nebývale levného prodeje kulturního domu Repre a pozemků pod ním. Došlo zde k prodeji majetku a pozemků více než půlmiliardové hodnoty za mrzkých 28 mil. Kč. Vše šlo až podezřele rychle a z přítomných zastupitelů se jen V. Balín zdžel hlasování a prodej nepodpořil. Ostatní napříč politickým sůlektrem byli pro prodej.

Mostečtí zastupitelé prodali majetek, který vůbec nebyl města. Myslí si to senátor Vlastimil Balín (OMMO) , který jako jediný pro prodej nehlasoval, i Leoš Vaněk begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, předseda stejného sdružení. Tvrdí, že mají v ruce dokumenty, které to potvrzují. K části pozemků se totiž stále hlásí Řád minoritů v České republice, kterému kdysi patřily a kterému je měl neprávem sebrat stát. Nyní jsou již pozemky na katastru vedené na společnost Crestyl, která stamilionový majetek od města koupila za 28 milionů korun.

 Vedení magistrátu složené převážně z členů SMM, jež proslulo kritizovaným kupováním hlasů voličů loterií o auta a další ceny, se Mosteckému deníku od začátku týdne k problematice nevyjadřuje, a to i přes urgované dotazy. Jedinou odpověď, kterou Deník obdržel, byla stručná informace mluvčí magistrátu Aleny Sedláčkové. „Pozemky, o které se jedná, byly ve vlastnictví města Mostu a byly tak také zapsané v katastru nemovitostí,“ sdělila elektronickou poštou.

 O tom lze ale minimálně pochybovat. Podle dokumentu, který má k dispozici i Mostecký deník, tehdejší Městský národní výbor ještě v roce 1953 jednal o výkupu církevních pozemků pod nynějším Repre. Kdysi to byla neobydlená plocha. To by znamenalo, že nebyly předtím zkonfiskovány. Minoritům patřily podle jiného dokumentu i v roce 1950, kdy již dva roky platila nová pozemková reforma z roku 1948.

Minorité si na půdu dělají nárok i nyní. Podle údajů dřívější pozemkové evidence jsou parcely pod Repre a pod parčíkem mezi magistrátem a hotelem Cascade stále ve vlastnictví jejich řádu. „Pokud vím, tak pozemky byly převedeny na stát, ale neprávem,“ řekl ve čtvrtek Deníku Bogdan Sikora, provinční ministr Řádu minoritů v České republice. Nemá informace o tom, že by minimálně v uplynulém období čtyř let, což je období, kdy již na radnici byli lidé, kteří prodej schvalovali, kdokoli z představitelů Mostu s řádem jednal o majetkovém vypořádání pozemků. „Nadále je považujeme za svůj historický majetek,“ uvedl Sikora.

 Co bude následovat? „Budeme věc řešit soudní cestou,“ sdělil Bogdan Sikora. Pokud by dal soud minoritům za pravdu, mohl by být dokonce neplatný celý prodej Repre.

 Vaněk s Balínem odmítají, že by nynější upozornění na podivný prodej souviselo s volbami. Proč tedy Balín neupozornil na tyto skutečnosti už při hlasování o prodeji Repre? „Měl jsem v rukách teprve indicie, ne kompletní podklady,“ brání se Balín.

 A další otázka: Proč městští poslanci odsouhlasili tak nízkou cenu za obří kulturní dům v centru Mostu? Cenu odůvodňují ohledem na vysokou finanční náročnost objektu na provoz a údržbu a tím, že prodané pozemky tvoří předpoklad pro rozvoj a investiční záměry Crestylu. Ten chce centrum Mostu přestavět podle svých záměrů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama