Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2010 15:28:33

Budu dnes volit proti bezohledné Nečasově vládě

Budu dnes volit proti bezohledné Nečasově vládě

Páteční a sobotní senátní a komunální volby jsou pro naši společnost důležitější, než se na první pohled může zdát.

Pravicová Nečasova vláda již zveřejnila své plány a právě v těchto volbách mohou lidé vůbec poprvé vyjádřit svobodně a viditelně svůj názor na praktické fungování koalice ODS, TOP 09 a VV.

Půjde tedy o to, zda ve volbách lidé podporou vládních stran fakticky odsouhlasí vládní plošné nespravedlivé škrty, propouštění, snižování platů hasičů nebo zdravotních sester, zavádění školného, zpětné zdanění stavebního spoření, zvyšování daní včetně DPH, zvyšování poplatků ve zdravotnictví, privatizaci důchodů, nebo omezování zdravotní péče a krácení podpory rodin s dětmi.

Anebo řekneme společně této destruktivní vládní politice jasné NE, zvolíme kandidáty ČSSD a umožníme tak důsledné a odpovědné korigování vládních experimentů.

Je to právě Senát, který jediný může umožnit sociální demokracii, jako hlavní opoziční straně, vyvažovat vládní opatření a důležité změny zákonů. Pokud zvolíme 12 senátorů ČSSD, vytvoříme v Senátu většinu, která umožní vyjednávat o sociálně odpovědných řešeních pro celou společnost.

Vládní koalice má v Poslanecké sněmovně absolutní většinu 118 hlasů a bez jakékoli diskuze s opozicí či s nespokojenými občany si schválí a prosadí takové změny zákonů, jaké se jí budou hodit. Vládní koalice se nedávno dokonce arogantně dohodla, že nebude hlasovat pro žádné opoziční návrhy zákonů, bez ohledu, na jejich obsah.
Senát, který všechny zákony posuzuje, ale může vládní nespravedlivá opatření účinně brzdit i měnit. Bez jeho souhlasu nelze změnit ústavu, ani přijímat ústavní zákony.

Může se stát opravdovou pojistkou proti chybám Nečasovy vlády. Ale jen tehdy, pokud bude senátní většina složena politicky jinak, než v Poslanecké sněmovně.

Vláda, Sněmovna, Senát i funkce prezidenta jsou dnes v rukou pravice. To neodpovídá objektivnímu rozložení názorů, hodnot a zájmů v naší společnosti. Volbou zástupců ČSSD v senátních volbách můžeme vyvážit pravicovou vládu a pravicovou Sněmovnu sociálně orientovaným Senátem.

V ČSSD si uvědomujeme, že je potřeba veřejné finance odpovědně konsolidovat a efektivně šetřit. Zásadně ale nesouhlasíme s tím, aby vláda toto šetření prováděla destruktivním a nespravedlivým způsobem. Škrty nesmí podlomit hospodářský růst a ničit pracovní místa. Náklady konsolidace musí být spravedlivě rozloženy na všechny sociální skupiny, včetně těch nejbohatších. To se ale bohužel neděje. Jsme proti vládním škrtům, které poškodí zaměstnance, omezí naši bezpečnost a kvalitní zdravotní péči a v neposlední řadě zhorší přístup ke vzdělání. Protestujeme proti zpětnému škrtání stavebního spoření, rušení mateřské a omezování valorizace důchodů!

Sociální demokracie chce jít cestou společenské odpovědnosti – místo škrtání zaměstnaneckých platů zavedeme progresivní zdanění pro nejbohatší fyzické osoby. Škrty mateřské nahradíme zvýšením daní pro firmy. Nechceme zavádět školné, chceme větší zdanění hazardu. Zvyšování zdravotních poplatků a hrazení zubních plomb není nutné, je potřeba důsledně dbát na transparentní veřejné zakázky a omezit korupci. Pokud zvolíme ve volbách 12 senátorů ČSSD, zajistíme odpovědné a důsledné korigování vládní politiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama