RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2010 13:29:12

Tečka za povodněmi – dvacátý most je hotový

Tečka za povodněmi – dvacátý most je hotový

V úterý 19. října ukončila Armáda České republiky předáním posledního mostu v obci Višňová na Liberecku své působení v oblastech zasažených povodněmi.

Závěrečných prací a následného předání mostu se zúčastnili ministr obrany Alexandr Vondra společně s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Vlastimilem Pickem. Po prohlídce mostu dotáhli ministr obrany Vondra s generálem Pickem symbolicky poslední dva šrouby na zhotovené mostní konstrukci a po provedení zátěžové zkoušky předali most do užívání zástupcům Libereckého kraje. „V podobných situacích jako jsou povodně se ukázalo, že je armáda nenahraditelná,“ uvedl Alexandr Vondra při předání. „Děkuji všem vojákům za odvedenou práci,“ dodal. Ke slovům chvály se připojil i hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Vyzdvihl bezproblémovou spolupráci s armádou, obzvláště pak rychlost s jakou reagovala na všechny požadavky krizového štábu kraje.

„Pro nás je tento den symbolickou tečkou za povodněmi. Svou úlohu zde vojáci zvládli,“ zhodnotil nasazení armády generál Picek a poděkoval vojákům za jejich činnost.

Poslední, dvacátý most, který byl rovněž nejdelším a největším, zbudovali ženisté ze 151. ženijního praporu 15. ženijní brigády. Výstavbu těžké mostové soupravy dlouhé 66 metrů zahájili vojáci 5. října a jeho stavba trvala dva týdny. Původní most byl poškozen srpnovými povodněmi a v důsledku toho pak stržen. Podobný typ mostu ženisté stavěli naposledy po povodních v roce 2002.

Vojáci 15. ženijní brigády postavili v obou krajích zasažených srpnovými povodněmi celkem 20 mostních provizorií, 8 v kraji Ústeckém a 12 v kraji Libereckém. Celkem byla zplánována výstavba 26 mostů, realizace 6 z nich byla následně orgány místní samosprávy zrušena.

Na záchranu lidských životů, evakuaci osob ze zasažených oblastí a na odstraňování následků srpnových povodní bylo od 7. srpna v Ústeckém a Libereckém kraji nasazeno na 1500 vojáků s téměř 300 kusy techniky včetně vrtulníků. Nejvíce vojáků, celkem 786, působilo v obou krajích 15. srpna. Podíleli se zejména na odstraňování naplavenin, čištění vodních koryt, zprůjezdňování komunikací, rozvozu humanitární pomoci, výstavbě mostů apod. Na palubách vojenských vrtulníků W-3A Sokol bylo ze zasažených oblastí evakuováno do bezpečí celkem 99 osob.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama