Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2010 8:49:23

Záchranná brzda

Záchranná brzda

V právě proběhlých senátních volbách se jasně ukázala jedna zajímavá věc.

Voliči v nich vystavili vládní koalici vysvědčení, nad kterým stranické centrály ODS, TOP 09 a VV radostí rozhodně plesat nebudou.

Letošní volby do Senátu ovládla sociální demokracie a to tak, že v něm dokonce i získala většinu 41 senátorů. Senát tak bude moci – v rámci svých pravomocí – korigovat záměry vládní koalicí ovládané Poslanecké sněmovny..

Vláda se tak dostala do situace, kdy nemůže počítat s automatickým schvalování svých návrhů zákonů v horní komoře. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se s tím popasuje. Zisk 12 sociálně demokratických mandátů totiž znamená, že ačkoliv pravicová koalice svými 118 hlasy ovládá Poslaneckou sněmovnu, stojí proti ní levicový Senát.

Voliči si podle všeho uvědomili, co všechno na ně koalice ODS, TOP 09 a VV chystá a rozhodli se zatáhnout za záchrannou brzdu rozjetého vlaku vládních reforem.  Nezbývá než doufat, že její skřípot dolehne i do Strakovy akademie a její současní vládci si uvědomí, že by své rozhodování o budoucnosti této země měli konzultovat i s opozicí. Podle mého by to bylo jen dobře. Je nejvyšší čas.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama