reklama

Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2010 12:55:43

Že ČEZ špatně investuje ?... nevadí- občané ČR to zaplatí !

Že ČEZ špatně investuje ?... nevadí- občané ČR to zaplatí !

V každé normální firmě pokud manager něco podělá, nese za to zodpovědnost a majitelé firmy když jsou rozumní z takové špatné investice a managerského rozhodnutí vyvodí důsledky.

Managerovi tedy sníží nebo rovnou seberou všechny prémie, případně se s ním úplně rozloučí.  V ČEZ(s)ku a hlavně ve státních firmách to ale chodí jinak. Manageři jsou zároveň členy správních rad a rozhodují si sami o svých platech a odměnách. Žádný majitel - ergo stát a jeho občané je nezajímají. Je to stejné v ČD, v ČSA a samozřejmě v lidmi oblíbeném ČEZu.

Na ČEZ se podíváme blíže, protože ten naše životy ovlivňuje nejvíce, a v dalším roce to bude ještě víc díky avizovanému zdražení elektrické energie.

Podle nových zjištění se totiž ukazuje, že za zdražením elektrické energie nestojí ani tak FVE, ale spíše nepovedené investice této firmy v zahraničí- hlavně na Balkáně. Před deseti lety se ČEZ a tehdy vládnoucí ČSSD rozhodli, že se stanou jednou z největších energetických společností v Evropě, která bude elektřinu nejen vyrábět i dodávat. Za tímto účelem byla vytvořena strategie nákupu investic v zahraničí , na jejímž základě ČEZ postupně začal kupovat podíly nebo rovnou celé podniky Srbsku, Bulharsku, Maďarsku, na Slovensku,v  Rumunsku, Albánii nebo Turecku. Bohužel většina těchto investic se nezdařila. Devadesát procent zisku pochází stále z české distribuce. Konkrétně se píše třeba o elektrárně v bulharské Varně, výstavbě elektrárny v Gacku či o nerentabilní distribuční společnosti v Albánii. ČEZ nakupuje také uhelné doly v Německu a v neposlední řadě skupuje fotovoltaické elektrárny i projekty na území ČR, u kterých je veřejným tajemstvím, že původními vlastníky jsou významní čeští politici a lobbisté,kteří jsou na tyto politiky napojení.  Tohoto napojení je si dobré všimnout - jde přesně o tu vazbu, která by mohla být důvodem schválení a nenovelizování zákona 180/2005ně podle potřeb těch, kteří se do tohoto státem posvěceného tunelu měli možnost zapojit. I proto mohla existovat mezi poslanci a senátory nechuť na tento zákon sahat- pro jejich vlastní zisk. Jich a jejich kamarádíčků. O tom, že do FVE začal fušovat i Kalouskův kumpán Háva, si cvrlikají třechách.

Systém jak to funguje je také jednoduchý- Ať manageři ČEZu provedou cokoli, i cokoli ztrátového- nic se neděje, nečeká je žádný postih- stačí jednoduše zvednout ceny elektrické energie a občané ČEZka všechny ztráty nahradí. A máme to i s divadlem - nejprve se vyhlásí zdražení přes 20%, následně vláda začne dělat humbuk jak se snaží pro dobro občanů zdražení zabránit a konečné zdražení 5-7% si nakonec občané ještě budou pochvalovat a budu šťastní, že to nebylo více. Vláda nažene plusové bodíky, ČEZ vykáže rostoucí zisk a tedy i větší dividendy pro stát, a manageři si opět vyplatí své miliardové odměny v penězích i akciích.

NIKOMU nedojde, že cena elektřiny na burze již 2 roky klesá a celkem je již levnější než před dvěma lety ! A pocítil to snad někdo z občanů ČR na svém vyúčtování za odběr energie ? Troufnu si odhadnout, že nikoli. A že již několik let máme jednu z nejdražších ií v Evropě - o tom se také příliš nemluví a nepíše. Ve srovnání s platy dokonce téměř nejdražší. České podniky také odebírají od svých dodavatelů dražší energii, než jejich konkurenti v západní Evropě. Dražší energii než ČR mají už jen ostrovní státy, nebo státy, které nejsou schopny pokrýt svou potřebu a drahou energii dováží. Jak je možné, že ČR energii vyváží za dumpingové ceny, a přitom občané za ní platí tolik ?

Jak dlouho se ještě budeme chovat jako tupé ovce a budeme tohle divadýlko ČEZu a vládnoucích politiků tolerovat ?  Nemáte také dojem, že je čas na změnu ? Že je čas na to, tohle odírání a vydírání zastavit ?

 

originál článku na webu zde

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama