RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2010 18:17:00

Pacienti získají právo na péči v zahraničí

Pacienti získají právo na péči v zahraničí

Čeští pacienti budou mít právo na plnohodnotnou zdravotní péči v kterémkoliv členském státu a na její řádnou úhradu v rámci zdravotního pojištění.

Zajistit jim to má nová směrnice EU, kterou včera odsouhlasil výbor ENVI Evropského parlamentu.

"Tato směrnice zajistí shodná práva všem občanům členských států," říká český europoslanec Pavel Poc s tím, že o její finální podobě bude hlasovat parlament již v lednu 2011. Podle něho je klíčovým bodem celého dokumentu zajištění kvalitní a bezpečné zdravotní péče pro všechny obyvatele EU.

"Umožní totiž pacientům vyhnout se zákonným způsobem dlouhému čekání v domovském státě a využít služeb nabízených ve zdravotnictví jiných evropských zemí," konstatuje Poc. V českém zdravotnictví totiž není neobvyklé, že na některé zákroky musí pacienti čekat i celé měsíce.

"Tato směrnice ale rozhodně není podporou zdravotní turistiky," upozorňuje poslanec. "Má pouze zajistit pacientům stejná práva, a to bez ohledu na jejich sociální postavení," říká Poc. Dosud totiž možnosti využít přeshraniční zdravotní péči využívali pouze lépe informovaní a movitější pacienti, zatímco pro ostatní byla většinou nedostupná. Podle Eurobarometru v letech 2006 až 2007 využilo této možnosti pouze čtyři procenta Evropanů, nejčastěji v případě léčby vzácných onemocnění.

Jak ale český europoslanec upozorňuje, směrnice se netýká volného pohybu poskytovatelů zdravotnických služeb, ale pouze mobility pacientů v rámci EU. A v jejich případě pak jsou z působnosti směrice vyjmuty transplantace orgánů. Informace o nárocích občanů na přeshraniční zdravotní péči v jiných členských státech pak bude lidem povinen poskytnout ten stát, v němž je pacient pojištěn.

Návrh přeshraniční péče se ale vedle mobility také zabýval otázkou elektronického zdravotnictví. Informační a komunikační technologie totiž hrají významnou úlohu při koordinaci zdravotní péče.

"Na druhé straně se ale poslanci shodli na tom, že elektronické zdravotnictví musí být regulováno např. kvůli zachování lékařského tajemství," dodává Pavel Poc s tím, že je na rozhodnutí národních států zda budou model elektronického poskytování zdravotnické dokumentace i dalších údajů, takzvaný eHealth, uplatňovat nebo ne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama