ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2010 9:03:10

Proti všem

Proti všem

Když Alois Jirásek roku 1893 vydával svůj historický román Proti všem, zřejmě netušil, že jeho dílo bude mít své dovětky o dalších více než sto let později.

Vezmeme-li to totiž s určitou nadsázkou, pero tohoto význačného českého umělce se nezastavilo na posledním listu jeho literárního počinu, ale v posledních týdnech a měsících pokračují jeho tahy na pomyslném listě české politické reality.

Hlavním hrdinou oné poslední, čtvrté části není Jan Hus, císař Zikmund nebo Jan Žižka, nýbrž Radek John. Tento oddaný bojovník za práva všech, ale zároveň nikoho, je v poslední době skutečně postaven do role, kdy se mu začínají stavět do cesty téměř všichni jeho nepřátelé, ale dokonce už i přátelé. Ostatně, dokazuje to i včerejší rozhovor poslance za stranu Věci veřejné Stanislava Humla (Mladá fronta Dnes, 27.10.2010), který se jako jeden z prvních mužů z řad vládní koalice postavil na opačnou stranu barikády a otevřeně přiznal, že jeho předseda a zároveň ministr vnitra by se raději měl zhostit jiného resortu, neboť na vnitru má evidentní problémy.

Dovolím si v této souvislosti citovat právě Stanislava Humla: „Mám pocit, že Radek John udělal těch chyb tolik, že už je jich příliš. Možná to bylo rétorikou, nezkušeností či čím, že se obklopil lidmi, kteří o resortu vědí málo.“ Tolik tedy doslovná citace muže, jenž se na rozdíl od Radka Johna v policejním prostředí pohyboval téměř třicet let, proto lze jeho slova brát s určitým respektem.

Už to není jen část občanů, významná část policistů a hasičů, opozičních politiků a novinářů (Vít Bárta mluvil o mediální štvanici), ale začínají se objevovat i první kritici z řad koaličních poslanců. Zda je to dobře nebo špatně ponechám na názoru čtenářů tohoto textu, ale osobně jsem přesvědčen, že to o něčem svědčí.

Nejsem zastánce příliš tvrdé kritiky a neustálého omílání výzev k odstoupení. Pokud to ovšem není nezbytně nutné a především zasloužené. Netvrdím rovněž, že jako případný ministr vnitra bych se nedopustil některých chyb. Na to máme právo každý a je třeba to respektovat. Z mého pohledu se však současný šéf tohoto resortu dopustil tolika omylů, přešlapů, nesplnění slibů a vyslovení pochybných myšlenek, že jsem byl nucen se ze své pozice stínového oponenta ozvat. A v tuto chvíli jsem nabyl přesvědčení, že tak musím činit nejen z hlediska lidského (vůči zaměstnancům spadajícím pod resort vnitra), ale také z hlediska profesního. Kdybych totiž v tuto chvíli mlčky přecházel Johnovy přešlapy, diskreditoval bych sám sebe.

Věřte však, že k odstoupení dnes vyzývat nebudu. Už v úctě k dnešnímu dni, kdy si společně připomínáme vznik samostatného československého státu. Jsou věci, které by si svéprávní lidé, mezi které samozřejmě počítám i Radka Johna, měli uvědomit sami. Věřím, že dnešní den pan ministr nepromarní a zamyslí se nad svým působením ve vládě, a také nad svým přínosem svěřenému ministerstvu. Opět jen připomínám, že fakt, že Radek John již dávno ztratil svůj politický potenciál, již zastává i poslanec jeho vládní strany. Nyní je sice jen jeden, ale jistě se postupem času naleznou další.

Inu, zdá se, že Jiráskovo pero svůj příběh ještě nedopsalo. Jisté je jen jedno: Radek John už nyní stojí proti všem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama