RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2010 11:30:02

Oba národy v historii prošly mnoha zkouškami, ale vždy ve vzájemném respektu

Oba národy v historii prošly mnoha zkouškami, ale vždy ve vzájemném respektu

Společné prohlášení českého premiéra a slovenské premiérky ke státnímu svátku vzniku Československé republiky v roce 1918

Dnes je to 92 let, co Češi a Slováci vytvořili společný stát. Vznikl z potřeby obou národů po demokratickém uspořádání obou zemí, po silnějším postavení v poválečném uspořádání Evropy i světa. Vzniku Československé republiky předcházelo několikaleté diplomatické úsilí osobností českého a slovenského exilu, včetně Tomáše Garrigue Masaryka a Milana Rastislava Štefánika.

Společný stát prošel řadou těžkých období. Nejvíce byl zasažen v roce 1939 fašistickým totalitním režimem, který oba státy dočasně od sebe rozdělil. Po třech slibných letech spravedlivějšího, demokratičtější režimu přišel v roce 1948 tzv. Vítězný únor. Tak ho nazvali komunisté, kteří demokracii nahradili nesvobodou. Oba národy spojily síly v roce 1968 při opětovném boji o demokratizaci společnosti.Totalitní mašinérie však všechny naděje po demokratičtějším zřízení pohřbila na dlouhých 21 let. Touha po svobodě a demokracii se Čechům a Slovákům vyplnila až v roce 1989.

Demokracie je i decentralizace. Tu završil vznik dvou samostatných republik. Netrvalo to dlouho a v roce 2004 se opět Češi a Slováci spojili jako rovnocenní partneři v Evropské unii.

Oba národy ve své historii prošly mnoha zkouškami za cenu lidských obětí, kompromisů, ale vždy ve vzájemném respektu a úctě k tradici, která začala 28. října 1918 a která trvá dodnes. Čelíme v současnosti stejným výzvám a stejným problémům, které můžeme společně nejen sdílet, ale také úspěšně řešit.

Iveta Radičová, premiérka Slovenské republiky

Petr Nečas, premiér České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama