ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2010 10:07:00

Jsme pro snížení platů politiků, chceme ale bránit státní zástupce

Jsme pro snížení platů politiků, chceme ale bránit státní zástupce

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc vysvětlil rozhodnutí ČSSD ve věci snižování platů ústavních činitelů.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc vysvětlil rozhodnutí ČSSD ve věci snižování platů ústavních činitelů, které bylo motivováno především obavou o platy státních zástupců. U nich totiž reálně hrozí vlna odchodů, neboť snižování platů se jich dlouhodobě dotýká nejvíce.

"ČSSD podporuje a bude hlasovat pro snížení platů politiků, stejně tak, jako to činila v minulosti. I proto dnes nenavrhla zamítnutí vládního návrhu zákona a podpořila jeho zrychlené projednávání ve zkrácených lhůtách. Vetovala však jeho přijetí podle ustanovení paragrafu 90, odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, který by znamenal přijetí zákona ve verzi navržené vládou bez možnosti podávat pozměňovací návrhy," říká stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

"ČSSD připravuje pozměňovací návrh, který bude reflektovat pozici státních zástupců. Odmítáme návrhy, které jsou výrazně nespravedlivé vůči jedné skupině - v tomto případě státním zástupcům. Jejich platy, zmrazené kontinuálně od roku 2003, snížení v loňském roce o 4% a v letošním o 5%, by znamenalo reálný propad jejich příjmů o 26%. Zatímco ostatní zaměstnanci veřejné sféry letos přišli o 10%, státní zástupci by na tom byli výrazně hůře. Pokles a zmrazení až do roku 2014 by vedl k tomu, že plat státního zástupce v roce 2005 a v roce 2015 by byl stejný. Toto výrazné snížení by mohlo vést nejen ke ztrátě motivace u řady státních zástupců, kteří jsou dnes garantem nezávislého vyšetřování a zastupují veřejnou žalobu. V dlouhodobém horizontu by nám hrozila vlna odchodů zkušených státních zástupců například do advokacie, kde by svých znalostí a zkušeností mohli využívat i k obhajobě těch, kteří páchali trestnou činnost," dodává Tejc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama