Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2010 17:51:06

Školství potřebuje koncepční vedení

Školství potřebuje koncepční vedení

Odhalený výsledek generální zkoušky státních maturit vypovídá o mnohém.

Je možné, že studenti podcenili přípravu na tuto akci, a proto konečné výsledky vypadají tak, jak vypadají. Tedy, že například u matematiky by v „ostré“ zkoušce propadla téměř polovina těch studentů, kteří si matematiku vybrali. Pan ministr školství však celou věc opět posunuje do úplně jiné roviny. V tuto chvíli bychom se měli zabývat otázkou, jak nakonec dopadnou první skutečně provedené státní maturitní zkoušky, které proběhnou již v květnu příštího roku.

Souhlasím s ministrem Dobešem, že příčina současného stavu znalostí českých studentů může být již na základních školách. To však neřeší problém, před kterým stojíme, neboť takové řešení si vyžádá nejen významné finanční prostředky, ale také kvalitní dlouhodobou koncepci a čas. Ten nyní nemáme. Oceňuji avizované březnové zveřejnění dalších cvičných testů, které by maturantům měli pomoci udělat si lepší obrázek o formě nové maturity.

Na druhou stranu predikovaných dvacet procent studentů, kteří maturitu podle ministra Dobeše neudělají, působí hrozivě v tom smyslu, že na středních školách je takto vysoké množství žáků, kteří pravděpodobně nebudou schopni zkoušku úspěšně složit.

Chci však také poukázat, že tuto situaci rozhodně nezlepší vládní škrty. Ano, resort díky nim může dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, avšak ani 2,1 miliardy korun na platy učitelů kvalitu výuky dlouhodobě příliš nezlepší. Je třeba pracovat více koncepčně, což současné vedení resortu zvládá jen s velkými obtížemi.   

Vlasta Bohdalová, stínová ministryně školství za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama