Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2010 19:03:30

My ve sněmovně studenou válku nechceme

My ve sněmovně studenou válku nechceme

Řeč na 8. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 2. 10. 2010.

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegové a kolegyně, já myslím, že dochází přesně k tomu, před čím sociální demokracie varovala na počátku celého procesu. Jakmile jednou začala vláda předstírat, že existuje stav legislativní nouze, jakmile se začala snažit bez konsensu toto protlačovat v Poslanecké sněmovně, tak je zřejmé, že to nemohlo skončit jiným způsobem.

V minulosti, kdykoliv tato Sněmovna řešila stav legislativní nouze, tak ho řešila v situaci, kdy zde existoval určitý konsensus o tom, že lze takovéto řešení zvolit. Kdyby neexistoval, tak by v minulosti mohl kterýkoli poslanecký klub zablokovat projednávání legislativní nouze takovým způsobem, jakým se to stalo dnes. Tak to prostě je.

Chtěl bych jasně konstatovat za sociální demokraty, že my odmítáme postup, který se tady dnes snaží aplikovat vládní koalice podle hesla Oko za oko, zub za zub.

Já se domnívám, že takovýmto způsobem by Poslanecká sněmovna postupovat neměla. My jsme připraveni jednat o usnesení Poslanecké sněmovny, které by připravilo pravidla a stanovilo pravidla pro jednání poslaneckých klubů tak, aby bylo možné svolat schůze poslaneckých klubů i během schůze Poslanecké sněmovny, aby každý poslanecký klub měl právo na to, uspořádat si přestávku, samozřejmě v určitém časovém limitu, tak, aby to respektovala i Poslanecká sněmovna. Já se domnívám, že je to naprosto nezbytné pro to, aby Poslanecká sněmovna zůstala funkční a mohla schvalovat i návrhy zákonů, které mají technický charakter a nevedou k takovému politickému rozdělení, jako ten současný vládní balíček.


Sociální demokracie bez ohledu na to, jak teď hlasovala vládní koalice, navrhuje, abychom na příští schůzi Poslanecké sněmovny přijali usnesení, ve kterém stanovíme pravidla pro porady, pro čas na porady poslaneckých klubů v této Poslanecké sněmovně. My bychom byli velmi rádi, kdyby takovéto pravidlo bylo stanoveno usnesením, kdyby se respektovalo a kdyby do budoucna jakákoliv vládní většina nepodléhala pokušení takovýmto způsobem omezovat práva opozice. Omezovat práva opozice na to, aby v klidu mohla jednat, aby v klidu mohla svolávat jednání poslaneckého klubu.

Já si myslím, že tímto hlasováním, v okamžiku, kdy vládní většina zakázala poslaneckému klubu sociální demokracie přestávku na jednání poslaneckého klubu, tak se nevytvořil precedent. Vy jste jenom podali zprávu o tom, jací jste a jakou byste chtěli Poslaneckou sněmovnu. (Potlesk zleva.)

Já si nemyslím, že je to precedent. My takovýmto způsobem do budoucna postupovat nechceme, nechceme tady studenou válku v Poslanecké sněmovně, přejeme si jasná pravidla, která tady zatím nebyla, pro jednání poslaneckých klubů, a jsme připraveni se takovéhoto jednání účastnit.

Ale v každém případě platí, že my jsme dnes měli plné právo, abychom požádali o přestávku na jednání poslaneckého klubu. V minulých letech o takovýchto věcech nebývalo hlasováno, i když o to žádala opozice, která byla v minoritě, a vy jste teď zneužili před malou chvílí to, že máte momentálně většinu v Poslanecké sněmovně, a toto jednání jste nám zakázali.

Chtěl bych jenom připomenout drobný fakt. Volební období je na čtyři roky. Pan premiér Nečas jednou nebude předsedou vlády. I taková situace nepochybně nastane. ODS jednou nebude součástí vládní koalice, a budete v opozici. Koneckonců, už jste si to teď zažili na řadě radnic, kde jste vládli dlouhou dobu, měli jste pocit, že budete vládnout navěky a nakonec lidé rozhodli jinak. Jednou ODS také nebude ve vládní koalici a budete v menšině. Kolegové z Věcí veřejných, možná jednou ani nebudete v Poslanecké sněmovně. Prostě ta situace se může změnit. V demokratických volbách se to stává velmi často, že se situace změní, a já myslím, kolegyně a kolegové, že by stálo za to, abyste na to mysleli, protože jednou to může vládní většina udělat i vám. A bylo by dobře, abyste si vzpomněli na dnešní den, abyste si vzpomněli na to, co jste dnes udělali a jakou jste o sobě vydali zprávu a jaké jste o sobě vydali svědectví.

Je to bohužel velký políček politické kultuře v této Poslanecké sněmovně. Velký políček, ale uštědřila ho vládní koalice. Vládní koalice se rozhodla s plným vědomím tady nastolit poměry, které tady nikdy v Poslanecké sněmovně v minulosti nebyly, a vy jste výrazným způsobem zhoršili tímto hlasováním vztahy mezi vládou a opozicí. Nevím, jestli to byl váš záměr, nebo vás k tomu dohnaly emoce, ale podle mého názoru by se vládní většina neměla nechat ovládat emocemi. Vy máte odpovědnost za tuto zemi, vy máte odpovědnost za funkčnost Poslanecké sněmovny a neměli byste se nechat ovládat emocemi podle pravidla oko za oko, zub za zub. Takto by odpovědná vládní většina v Poslanecké sněmovně v žádném případě jednat neměla.

My jsme opozice, jsme odpovědná opozice, chceme, aby tady byly rozumné a korektní vzájemné vztahy, a jsme připraveni jednat o nastavení pravidel na přestávky, aby se už neopakovalo to, co teď vládní většina provedla opoziční straně. (Potlesk zleva.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama