ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2010 10:51:00

Vláda vyhání ty nejtalentovanější

Vláda vyhání ty nejtalentovanější

Řeč na 7. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 4. 11. 2010.

Pane předsedající, dámy a pánové, samozřejmě mě trochu mrzí, že premiér v době interpelací na premiéra tu není, neboť tento materiál, který je interpelován, tedy snížení platů státních zaměstnanců a zaměstnanců veřejné sféry, je materiálem, který nebude speciálně projednáván a diskutován v této Poslanecké sněmovně jako samostatný bod, protože je to výhradně kompetence Vlády ČR, rozhodnout o výši tarifních tabulek, resp. v tuto chvíli současná vláda Petra Nečase přichází s návrhem na snížení těchto tarifních tabulek.

Také mě velmi mrzí, že je tady poměrně málo ministrů, jejichž resortů se to přímo dotýká. Ať je to resort vnitra, kde se to týká policistů a hasičů, ať je to resort zdravotnictví, kde se to týká lékařů, zdravotních sester, ošetřovatelů, nebo resort sociální péče, kde se to týká zaměstnanců v sociálních službách, zaměstnanců domovů důchodců, zaměstnanců zařízení, které pečují o děti bez rodičů, a zařízení, která pečují o tělesně či mentálně postižené osoby.

Mrzí mě, že tady není ministr školství, kterého také nevidím, protože se to týká i resortu školství, byť ministr školství tvrdí, že učitelům takto platy neklesnou. Tak za prvé toto tvrzení není pravda, ministerstvo školství učitelům neříká pravdu, a současně se to dotkne už jednoznačně všech ostatních nepedagogických pracovníků, ale samozřejmě se to dotkne třeba i vědeckých pracovníků, kterým také mají klesnout platy. Čili resortu školství se to také týká.

Nevidím tady ani pana ministra kultury. Resortu kultury se to týká také velmi zásadně, protože platy se mají snižovat a tato vláda chce snižovat platy i zaměstnancům a pracovníkům kultury.

Musím pochválit, vidím tady pana ministra zemědělství. Toho se to netýká, tam nevím o tom, že by snižovali někde platy, protože tam je minimum státních zaměstnanců, mimo zaměstnanců ministerstva zemědělství a případně jeho organizací, ale i to je tedy záslužné, že alespoň pan ministr zemědělství na tuto interpelaci přišel, byť jeho resortu se to týká okrajově.

Dámy a pánové, když se podíváte do historie, tak nenajdete obdobnou situaci. Požádal jsem ministra - premiéra Nečase, aby mi sdělil, kdy v posledních několika desítkách let došlo ke snížení - skutečně snížení - platů zaměstnanců ve veřejné sféře. Nutno konstatovat, že k tomu nedošlo snad nikdy, s výjimkou měnové reformy někdy v padesátých letech, kdy došlo k zásadnímu zásahu do majetkových poměrů občanů, především zaměstnanců. Od padesátých let pak nedošlo nikdy k zásadnímu zásahu do platů a platy buď mírně rostly, nebo rychleji rostly, anebo stagnovaly.


Dámy a pánové, platy ve veřejné sféře - tedy ve sféře, kde pracují zdravotní sestry, a týká se to tedy zdravotních sester, ošetřovatelů, ošetřovatelek, lékařek, lékařů, policistů, hasičů, vědců, pracovníků ve školství, pracovníků v kultuře, čili obrovského množství lidí a jejich rodin. Dneska vláda přichází s tím, že poprvé v historii jim chce direktivně pro příští rok snížit platy. Přitom víme, že v řadě těchto oblastí pracují především vysokoškolsky vzdělané osoby. Čili je ne úplně fér, když někdo srovnává tu veřejnou sféru a říká "je tam o maličko vyšší průměrný plat, než v této soukromé sféře". Tak za prvé, toto srovnání je trochu nefér, protože tam je jiná skladba a počet lidí s jinou vzdělanostní strukturou. Ve veřejné sféře je skutečně převaha vysokoškolsky vzdělaných lidí, zatímco v té soukromé sféře jich převaha není. Logicky vyšší vzdělání znamená - nebo by mělo znamenat - o něco vyšší plat. Samozřejmě není to absolutní, ale mělo by to tak do značné míry být. Tudíž platy ve veřejné sféře a v soukromé sféře, když srovnáváme stejné pozice a stejné vzdělání, dojdeme k závěru, že soukromá sféra má samozřejmě lepší platy, pokud srovnáváte vysokoškolsky vzdělaného člověka, který pracuje pro soukromou firmu, a srovnáte vysokoškolsky vzdělaného pracovníka, například ošetřovatele, záchranáře, učitele, tak jednoznačně v této veřejné sféře ty platy jsou na stejných pozicích nižší. Přesto vláda chce tyto platy snížit.

Tím pádem v té soukromé sféře vytváří určitou "příznivou" konkurenci. Ona je příznivá pouze pro majitele soukromých firem, soukromých podniků, nikolivěk pro ty zaměstnance. Protože je jednoznačné, že i ten soukromý sektor velmi pečlivě sleduje vývoj platů na určitých pozicích, klíčových pozicích ve veřejném sektoru. Protože schopných, vzdělaných, talentovaných a zkušených lidí nemá žádná země nadbytek. Žádná. Dokonce bych řekl, že Česká republika na tom může být ještě daleko hůř díky své minulosti, než třeba Rakousko, Německo, Švýcarsko. Protože u nás spíše byla emigrace těch vzdělaných a schopných lidí, a to nejen emigrace před válkou, emigrace po roce 48, emigrace po roce 68. Ale, dámy a pánové, tato emigrace pokračuje i po roce 89. Má samozřejmě jiný rozměr, nemá často rozměr politický, ale má rozměr ekonomický.

Dámy a pánové, můžeme to vidět ve vědě. Můžeme to vidět ve zdravotnictví. Můžeme to vidět v oblastech, kde se objeví někdo velmi schopný - jako lékař, jako vědec. Takže tito lidé často navždy a nenávratně končí v zahraničí. Jen já z našeho promočního ročníku na medicíně znám několik mých kolegů, velmi talentovaných kolegů, kteří vystudovali v České republice, začali zde pracovat a když viděli ty podmínky, jaké v medicíně a ve vědě jsou, tak se sebrali a odešli.

Dámy a pánové, ani jeden z nich se nevrátil! Všichni ti, co odešli, dneska mají špičkové pozice ve Spojených státech amerických a mají příjmy, které by tady neměli nikdy. Čili talentovaní, schopní lidé, kteří tady vystudovali vysokou školu, jednu z nejtěžších, medicínu, v podstatě záhy poté, co zjistili, že si naše společnost těchto lidí neváží, prostě odešli pracovat do Spojených států amerických. Dnes jsou tam úspěšní, mají za sebou velmi dobré výsledky a jsou navíc vlivní a bohatí. Za svoji práci, kterou tam dělají v medicíně a ve vědě. A není jich málo. Takto jsme mohli skutečně přijít o nejtalentovanější lidi, třeba z našeho promočního ročníku. Bohužel, moje zkušenost je taková, že toto se týká skoro každého promočního ročníku, a vždycky těch nejlepších.

Dámy a pánové, my jsme skutečně i po roce 1990 konfrontováni s ekonomickou emigrací. A není to takové "jdu tam na zkušenosti a vrátím se". Jistě, řada z nich ano, bylo by asi neseriozní, kdybych říkal, že všichni, kteří odejdou do zahraničí, se nevrátí. Ale tvrdím, že 80 nebo 90 procent těch, kteří v zahraničí uspějí, uspějí v té konkurenci, se nevrátí. Čili ti nejlepší se k nám prostě většino vůbec nikdy nevrátí a jsou pro Českou republiky ztraceni.

Dámy a pánové, já vím, že pravice k tomu často přistupuje velmi fatalisticky a říká "ať si jdou, vždyť my je vlastně nepotřebujeme, ať jsi jdou - když se jim to tady nelíbí, tak ať si odejdou". Víte, Česká republika je země, která nedisponuje žádným mimořádným nerostným bohatstvím. Nemáme naftu, nemáme plyn. Zlato a stříbro nám vytěžili už ve středověku většinou králové. Takže skutečně nemůžeme spoléhat na to, že z té země dobudeme něco mimořádného, co za draho prodáme, a to nás bude živit.

Nás mohou živit výhradně a pouze naše ruce a především naše mozky. V dnešním světě se hovoří často o globální konkurenci. Dámy a pánové, globální konkurence není v tom, že zaměstnáme ve výrobnách tisíce dělníků za minimální mzdu, aby mohli konkurovat Číně, Indii, kde pracují třeba za dolar za den. To skutečně není cesta. To není ta konkurence. My nemůžeme konkurovat tím, že všem, kdo pracují, sebereme zdravotní, důchodové a sociální pojištění a dáme jim dolar na týden, nebo na den, spíš na den, a budeme říkat "teď jsme konečně konkurenceschopní vůči Číně, Indii, Vietnamu a dalším těmto zemím". To samozřejmě není cesta.

Bohužel sleduji takové tendence, že především pravicové vlády jak v České republice, tak v některých dalších zemích takto uvažují a říkají, že konkurence je v tom, že budeme snižovat náklady práce. To znamená, přeloženo do normálního jazyka, budeme lidi zaměstnávat za čím dál tím méně peněz, budeme chtít, aby za těchto méně peněz víc pracovali, dáme méně do ochrany jejich zdraví, do ochrany jejich životů a do úrovně práce, ve které se nalézají.

To není cesta, jak můžeme ve světě konkurovat. Naší jedinou cestou, jak uvést zemi do dlouhodobé prosperity, jak udělat z České republiky bohatou zemi, a to by mělo být naším společným cílem - bohatou zemi z České republiky, dlouhodobě, prosperující zemi můžeme udělat jen tím, že tady nejen udržíme naše schopné, vzdělané, talentované lidi, ale že dokonce některé budeme schopni získat ze zahraničí.

Ptám se vás, kdo půjde pracovat do našich vědeckých institucí, do našich kulturních institucí, do našeho zdravotnictví ze zahraničí, když ještě navíc ty naše už tak nízké platy ještě tato vláda chce snižovat. Samozřejmě jsem nepůjde pracovat nikdo. Měli jsme období, kdy české zdravotnictví zachraňovali sestry a lékaři ze Slovenska. Já nevím, jestli to jste zaznamenali, milá pravicová vládo! Tato doba je už dávno pryč. Ze Slovenské republiky už sem prakticky žádní lékaři a žádné setry nově neodcházejí. Naše zdravotnictví už nemá moc kdo zachraňovat. Výsledkem je, že na to vláda reaguje tím, že platy zdravotníků chce ještě snížit.

Já dneska jako hejtman čelím v našem kraji poměrně intenzivním aktivitám ohledně výzvy lékařů Děkujeme, odcházíme. Tito často velmi zkušení lékaři si už velmi seriózně hledají místo v Německu, v Anglii. Mnoho jejich kolegů tam totiž už odešlo, odchází jich tam několik set každý rok. Teď samozřejmě ten odchod jen zesílí. My s nimi diskutujeme a říkáme, že rozhodnutí o zvýšení platů není vůbec v našich silách a v našich rukách, protože kraje či města, která zřizují řadu nemocnic, prostě nemohou vypsat své daně, nemohou vybírat své daně, jak to činí třeba některé země - v Rakousku, v Německu nebo ve Švýcarsku. Tady neexistuje systém nějakých zemských daní. Tady pouze jsou výnosy, které zajistí vláda a když nám vláda dá méně peněz a méně peněz dá do zdravotnictví, logicky bude tlak ne na zvyšování platů, ale na snižování platů lékařů a zdravotních sester. Já jsem zvědav, co s tím vláda udělá. Zatím vláda nedělá nic, hraje roli pštrosa, strčí hlavu do písku a tvář se, že problém neexistuje, že žádní lékaři neodejdou, anebo jich odejde pár. Kdyby jich odešlo, dámy a pánové, sto nebo tři sta, tak je to vážný problém, protože my za ně nemáme náhradu. A já skutečně nikomu nepřeji, aby se dostal do situace, která se stává poměrně často, to znamená něco se vám stane - a to se může stát i vám, i členům vlády - dostanete se do nemocnice a v nemocnici prostě nemají, vůbec nemají příslušného lékaře, který umí vyléčit váš problém. Dnes je medicina tak specializovaná, že není pravd, že když narazíte na interní, chirurgické či jiné ambulanci na lékaře, tak že automaticky tento lékař dokonale ví, jak vám pomoci, jak odstranit váš problém. Např. některé typy operací umí na příslušném oddělení okresní či krajské nemocnice pouze jeden nebo dva lékaři. Když tam není, tak se prostě tyto operace nedělají. Je to nepříjemné, když jsou to operace plánované, ale to je vyřešitelné. Je to fatální v okamžiku, kdy jde o výkony, které jsou život zachraňující. Ptáte se, co se pak děje? Příslušný pacient má bohužel, bohužel, smůlu.


Dámy a pánové, my si tady zahráváme skutečně se spoustou velmi nebezpečných věcí a vláda k tomu přistupuje velice, velice nezodpovědně a velice lehkovážně. Prostě současná vláda vyhání ty nejvzdělanější, nejkvalifikovanější, nejzkušenější lidi z České republiky a jedním krokem k tomu vyhnání je právě snižování jejich platů, a poměrně zásadní snižování jejich platů. My bychom tady měli vést diskusi, jak jim ty platy budeme zvyšovat a postupně vyrovnávat a dostávat na úroveň sousedního Rakouska, Německa. Nemyslím jen na absolutní úroveň, to je jedna věc, ale hlavně na tu relativní úroveň. Dneska v České republice přitom už nemůžeme argumentovat tím, že máme spoustu věcí levnějších. Podívejte se na spotřební koš. Dneska v Německu koupíte levněji málo, levněji často salám, levnější je tam nafta, ale platy třeba lékařů a zdravotních sester jsou na úrovni jedné třetiny Německa nebo Rakouska, dokonce jedné dvacetiny než na úrovni třeba Anglie. Prostě v určité době třeba Tony Blair v Anglii si uvědomil, že britské zdravotnictví má obrovský nedostatek lékařů. Co udělal? Skokově Británie zvýšila peníze plynoucí do jejich zdravotnictví, takže ze 6 % hrubého domácího produktu to zvýšila na současných asi 7,5 - 8 %. Díky tomu měli peníze, které mohli dát na nakoupení lékařů. Díky tomu dneska britské nemocnice nakupují lékaře všude ve východním bloku, to znamená v Polsku, u nás, ale samozřejmě i v Indii a dalších zemích, které patřily dříve ke Commonwealthu. Výsledkem je, že samozřejmě britské zdravotnictví se krok po kroku vylepšuje, čekací doby jsou tam dneska už kratší. Ano, běžte si to ověřit, čekací doby na výkony a operace jsou v Británii dnes kratší nebo srovnatelné s Českou republikou. Jenže tady se ty cesty protínají. Zatímco u nás kvůli odchodům lékařů a nedostatku zdravotnického personálu se tyto čekací doby budou jen a jen zvyšovat a prodlužovat, tak v Británii se budou zkracovat, v nejhorším zůstanou tam, kde jsou. Čili my, kteří jsme se ještě před pár lety "trochu posmívali" britskému zdravotnictví a říkali jsme: na operaci katarakty se tam čeká dva tři roky, na výměnu kyčelního kloubu se tam čeká dva tři roky, tak dneska už je situace úplně jiná a dneska se nám můžou smát Britové. To je výsledek bohužel dlouhodobé vládní politiky, která tento problém podceňuje.

Totéž se chci zeptat, jak chcete do školství získat kvalitní a motivované učitele, když jim chcete platy snižovat. A teď jsme u toho problému. Pan ministr školství tvrdí: učitelů se toto netýká. Asi se jich netýká ta tarifní tabulka, ti jediní mají být vyčleněni z té skupiny pracovníků ve veřejném sektoru. To je také zvláštní logiky, je to takové to "rozděl a panu", rozeštvat. Vláda říká: učitelům platy nesnížíme, snížíme je sestrám, doktorům, hasičům, policistům, pracovníkům v kultuře, ale učitelům ne. Takže všechny tyto složky ještě postaví vláda proti učitelům, že ti zdravotníci, policisté, hasiči si říkají: proč naše profese je horší než ta učitelská? Tady je tak neuvěřitelně zlá a podlá logika vlády! Navenek říká, že učitelům platy nesníží, ale ve skutečnosti samozřejmě platy učitelů půjdou dolů a řeknu vám hned, jak. Vláda totiž pošle podstatně méně peněz na provoz škol, to už je dneska realita. Tady opět mluvím za zřizovatele středních škol, tedy za kraj. Prostě my můžeme školám poslat jen ty peníze, které nám vláda pošle z rozpočtu. Když nám vláda pošle méně peněz, ředitelé těch škol jednoznačně musí sáhnout i na nadtarifní složky učitelů. Čili učitelé přijdou o odměny, učitelé přijdou o osobní ohodnocení. Takže to je hezký slib - my vám tarifní tabulky nesnížíme, to říkají učitelům, ale současně vám snížíme většinu nebo všechny nadtarifní složky. Výsledek je úplně stejný, na výplatní pásce bude mít ten učitel méně v příštím roce, než má v letošním roce. Jenom se to vláda snaží zakrýt a zakamuflovat tím, že učitelé jsou vyňati z toho snížení tarifních platů všech ostatních zaměstnanců.

Dámy a pánové, můžete mi říct, jak můžeme do školství dostat nebo tam udržet kvalitní lidi v situaci, kdy mají takto nízké platy a my jim je ještě budeme v příštím roce snižovat? Jak chcete očekávat kvalitní výuku? Hodně tady debatujeme o státních maturitách a o tom, jestli je to dobře nebo špatně a jak to zvýší kvalitu. Podle mě to žádnou kvalitu nezvýší, protože kvalitu jedině zvýší kvalitní učitelé a kvalitní učitele ve většině neseženete a dlouhodobě neudržíte, pokud jim nezajistíte slušnou životní úroveň. Prostě pokud povolání učitele bude povolání pro chudé, tak nečekejte, že tam budou chtít chodit pracovat úspěšní a ti, kteří nechtějí být celý život chudí a neúspěšní. Prostě je to protimluv. Ano, najdete tam určitě pár motivovaných nadšenců, to se najde vždycky, ale na nich přece nejde stavět systém. Nemůžu systém zdravotnictví stavět na tom, že tam vydrží nějaký nadšený doktor, který jako Matka Tereza bude běhat po celé nemocnici, když všichni ostatní kolegové odejdou do zahraničí. Určitě se v každé nemocnici aspoň jeden takový najde, ale na tom nemůžeme stavět systém, protože ten to nestihne a nezvládne. Stejně je to s učiteli.

Možná ještě horší je to s vědci. Dámy a pánové, my se často, zvlášť pravice ráda hovoří o podpoře vědy, budeme podporovat vědu, uděláme reformu vědy a pak budou padat geniální patenty a geniální publikace a geniální objevy, které dostanou Českou republiku na výsluní nejchytřejších zemí ve světě.


Mimochodem není to jen záležitostí tak velkých zemí, jako jsou Spojené státy, které jsou samozřejmě jedničkou ve výzkumu, ale například srovnatelné Finsko dosahuje nesrovnatelně lepších výsledků ve vědeckých objevech než Česká republika. To je prostě fakt. Čím to dosahuje? Samozřejmě být vědcem ve Finsku je úplně něco jiného než být vědcem v České republice, a to z mnoha důvodů. Samozřejmě jeden z důvodů je nepochybně ekonomický. Dneska do vědy nedostanete jiného člověka než naprostého fandu, protože on za to, co tam dostává, neuživí ani sebe, natož pak svoji rodinu.

Dámy a pánové, jak chcete tedy zajistit konkurenceschopnost v oblasti vědy a výzkumu, když neděláte vůbec základní podmínky pro to, aby ti lidé tam mohli pracovat. Základní podmínkou je, aby si tam vydělali tolik, aby se aspoň uživili a měli rozumný ekonomický statut a nebyli prostě chudáci, kteří si nemohou koupit boty ani jednou ročně.

Tyto všechny problémy chce vláda vyřešit tím, že v příštím roce všem těmto profesím sníží platy, sníží životní úroveň. Já to považuji za zásadní a hrubou chybu, a to jsem tady ještě nehovořil o skupinách, jako jsou policisté, hasiči. Policejní sbor skutečně decimujeme, respektive tato vláda decimuje zcela promyšleně a cíleně. Začal to ministr Langer. Já jsem svého času řekl, že zvláštní hobby ministra Langra je hubit policisty jako obtížný hmyz. Mám velmi silný pocit, že stejnou filozofii převzala tato vláda. Jak chcete zajistit bezpečí? Jak chcete zajistit bezpečnost? Jak chcete zajistit odborníky, kteří zvýší objasněnost, když je prostě z policie vyháníte?

Opět budu hovořit o místě, které znám nejlépe - Středočeský kraj. Ze středočeské krajské policie odchází desítky nejzkušenějších a nejkvalitnějších policistů, prostě vás mají plné zuby. Mají plné zuby této vlády a její politiky. Nevidí žádnou perspektivu a opět je to podobně jako s lékařem, kvalitní lékař roste a učí se deset let. Deset let trvá, než z laika uděláte plnohodnotného lékaře. Musí vystudovat lékařskou fakultu a minimálně další čtyři roky na sobě intenzívně pracovat. U policistů, například kriminalistů a dalších odborníků třeba na tu nejvážnější kriminalitu, na terorismus, na skutečně třeba protidrogovou problematiku, tak tam nemůžete chytit někoho na ulici, dát mu dvouměsíční kurs a říci teď jsi kriminalista, teď jsi odborník na potírání nejzávažnější trestné činnosti. Samozřejmě, že ne. Ten člověk opět roste velmi dlouho, a na to nejsem odborník, jestli takový člověk roste pět let, deset let, patnáct let.

Co jste s těmi lidmi udělali, milá vládo? Prostě říkáte, že je nepotřebujete, že vás nezajímají, ať si jdou. Prostě za jejich práci pro tento stát, pro nás všechny, jak tady sedíme, jim posíláte vzkaz my vás snížíme platy. Samozřejmě výsledek bude evidentní stejně, jak jsem říkal, že se projeví v nemocnicích tím, že tam nenajdete často toho lékaře, tak tady prostě nenajdete toho policistu. Prosím, aby se pak veřejnost nezlobila na Policii České republiky za to, že stoupá kriminalita, za to, že jsou přepadeni, za to, že jsou vykradeni, za to, že jsou napadeni a za to, že to nikdo nestačí vyšetřit a pachatele usvědčit a chytnout, respektive chytnout a pak usvědčit.

Dámy a pánové, je potřeba tuto věc vědět už dnes. Aby si lidé, veřejnost jasně uvědomila, že všechny tyto kroky vedoucí ke snížení příjmů a platů pracovníků ve veřejné sféře, jednoznačně sníží kvalitu práce a služeb těchto složek. Čili jak zdravotnictví, tak školství, tak výkonnost vědy, tak výkonnost policie, ale samozřejmě i výkonnost hasičského záchranného sboru. Prostě nemůžeme se tady tvářit, že tomu tak není. Čili, dámy a pánové, mě skutečně velmi mrzí, že místo toho, aby tady pan premiér poslouchal tyto výtky, místo toho, aby se posmíval zástupcům těchto zaměstnanců, kteří svoji nespokojenost vyjadřují tu na demonstracích, tu chystanými stávkami, tak místo toho ho tato problematika zjevně nezajímá.

Tato vláda v čele s panem premiérem Nečasem a ministrem financí Kalouskem už je rozhodnuta. Prostě lidi pracující ve zdravotnictví, školství, vědě, kultuře, policii, záchranných sborech tento stát nepotřebuje. Ale já bych to otočil. Tento stát je potřebuje a potřebuje je hodně. Potřebujeme je my všichni. Potřebují je občané. Zdá se, že jediný, kdo je nepotřebuje, je tato vláda a její poslanci v této Poslanecké sněmovně. Když nemá rozum vláda, dámy a pánové, tak doufám, že by měli mít rozum aspoň koaliční poslanci a vzepřít se tomuto absolutnímu absurdnímu nesmyslu.

Prostě já apeluji na poslance stran, které neměly ve svém volebním programu snižování platů veřejné sféry, aby se vzpamatovali a přestali páchat tento podvod na voličích, protože když jste to neměli v programu, tak byste to neměli ani prosazovat, ani podporovat, ani realizovat!

Dámy a pánové, je skutečně velmi smutné, že u této klíčové debaty, která do značné míry ovlivní životy miliónů lidí v České republice, tak tato debata probíhá za minimálního zájmu členů vlády. Přitom jde o přímý útok na střední vrstvy. Každá společnost, která chce být stabilizovaná, postupně bohatnout, postupně zvyšovat životní úroveň, tak si musí opečovávat střední vrstvu. Tam právě patří zdravotní sestry, lékaři, učitelé, vědci, samozřejmě to můžeme speciálně stratifikovat, co je střední vyšší, co je střední, co je střední nižší. Ale tyto všechny profese patří zjednodušeně do střední třídy. Místo toho, aby vláda řady střední třídy rozšiřovala a průměrnou úroveň, průměrnou ekonomickou úroveň příslušníků střední třídy postupně zvyšovala, tak přichází s něčím naprosto neslýchaným, zásahem s cílem snížit životní úroveň, snížit ekonomický potenciál zástupců a členů střední třídy.

Já před tím zásadně varuji! Společnost, která rozkolísá svoji střední třídu, která dopustí chudnutí své střední třídy, je společnost, která směřuje k velkým sociálním problémům a vážným společenským problémům. Je to společnost, které začne růst extrémismus. Já varuji vládu, aby těmito opatřeními nepodporovala a nerozšiřovala živnou půdu pro extrémistická hnutí! Je to skutečně velice nebezpečné.

Premiér Nečas často říká, dobře, tohle jsou ti v uvozovkách paraziti, veřejný sektor, protože žijí z daní. Oni parazitují na těch, co vytvářejí hodnoty. Mimochodem to je typická marxistická teorie. Teorie, že jedna skupina lidí ve společnosti hodnoty vytváří a druhá je jenom spotřebovává. To je základna a nadstavba, čili je vidět, že pan premiér Nečas, byť se rád pasuje do jakéhosi pravicového politika a zastánce pravicového myšlení, tak je vidět, že myslí úplně jinak.

Ono v tom dnešním světě už to tak zdaleka není. Jedním z největších tvůrců hrubého domácího produktu země totiž je zdravotnictví, výzkum, ale i to školství a další služby. Příp. bez služeb těch policistů, hasičů, zdravotníků, učitelů, vědců nemůže dobře fungovat ani ten soukromý sektor, soukromá sféra. Navíc toto je obrovská skupina lidí a jejich rodin, které mají obrovskou kupní sílu, koupěschopnost. Tito lidé samozřejmě za své platy pak mohou chodit do místních restaurací na večeře a na obědy, kupovat si knihy, kupovat si časopisy, kupovat si oblečení, potraviny a další věci, investovat do svého bydlení.

Tím, že jim sníží tato vláda platy, celá tato skupina čítající stovky tisíc lidí logicky přestane utrácet nebo začne utrácet podstatně méně než v letošním a loňském roce. Kdo myslíte, že to nejvíc odnese? No samozřejmě malí a střední podnikatelé. Protože ty velké firmy, jako je třeba naše kolínské PPCA vyrábějící automobily, to příliš nepocítí. Protože tam jde nějakých 90 - 95 % výroby na export, na zahraniční trhy. Ale samozřejmě v tom Kolíně, Kladně, Českém Krumlově, Znojmu to pocítí majitelé těch restaurací, majitelé těch knihkupectví, majitelé těch trafik, majitelé těch obchodů s nábytkem, malé stavební firmy, které si tito lidé najímají na opravy svých bytů, na rekonstrukce svých domů. Samozřejmě tam všude klesne obrat. Čili vláda tím, že sníží příjmy a sníží životní úroveň obrovské skupiny lidí pracujících ve veřejném sektoru automaticky přelévá tuto krizi ještě víc do sektoru malých a středních podnikatelů. Takhle se chová vláda, která chce a tvrdí, kudy chodí, že podporuje malé a střední podnikatele? Dámy a pánové, čím? Ty můžete podpořit jenom tím, že bohatne společnost a že stoupá procento lidí ochotných utratit své peníze ve službách a nabídce těchto malých a středních firem, jinak jsou to jenom řeči, prázdné řeči, prázdné fráze o tom, že někdo někoho podporuje, nikoliv. Současná vláda i tímto opatřením prostě potápí hlavu pod vodu malým a středním podnikatelům.

Bohužel žádná takováto rozprava o těchto věcech se na půdě této Sněmovny zatím nevedla. Proto si dovoluji takto obšírnější projev, protože k tomuto klíčovému tématu se tady vůbec nebo minimálně, jen minimálně diskutovalo. Zase říkám - prosím, aby si veřejnost všimla, jak toto klíčové téma vyvolává zájem u současné vlády. Prostě vláda svojí minimální účastí vzkazuje lidem - vy nás nezajímáte, jste nám jedno. Prostě arogance moci. Bohužel arogance moci, na kterou doplatíme my všichni tím, že Česká republika začne rychleji a rychleji chudnout.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama