Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2010 12:44:51

Nechce snad vláda navázat na tradici bolševismu

Nechce snad vláda navázat na tradici bolševismu

Řeč na 7. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 4. 11. 2010.

 Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegové a kolegyně, já si matně vzpomínám, že v historii bylo jedno hnutí, pocházelo z Ruska a říkalo si bolševici. Všichni víme, jak to v Rusku nakonec dopadlo. Skončilo to tyranií a skončilo to miliony obětí nedemokratického režimu, který tito bolševici v Rusku nastolili. Proč se jmenovali bolševici. Prostě proto, že měli většinu. A protože měli většinu, tak se domnívali, že mají také pravdu a že mají recept na rozum a že mají právo udělat se zemí, co chtějí, pokud tu většinu byli schopni získat jakýmikoliv prostředky.

Já doufám, že tato vláda nechce navazovat na smutné tradice ruských bolševiků a že nám pan ministr Kalousek nebude tvrdit, že jenom to, že je tady pro něco většina v Poslanecké sněmovně, že to automaticky znamená, že je to také pravda. Stav legislativní nouze se má užívat v mimořádných případech. Projednávání státního rozpočtu v žádném případě není žádná mimořádná událost. Ta se opakuje každý rok. To, co zde bylo řešeno na jaře, byla jiná záležitost. Byla to mimořádná událost, protože hrozily škody v důsledku avizované stávky, která mohla poškodit reálně českou ekonomiku a vláda požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze. Poslanecká sněmovna jí vyhověla. To byla mimořádná událost a tehdy hrozily neočekávaně vážné hospodářské škody. A už vůbec se nechci vracet do způsobu, jakým tehdy Ministerstvo financí onu spornou změnu do zákona dostalo. To byl velmi podivný proces legislativní a myslím si, že Ministerstvo financí by samo mělo zpytovat svědomí, zda tehdy postupovalo skutečně správně.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama