ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2010 15:40:24

Stávající údaje v občanských průkazech by zatím měly zůstat

Stávající údaje v občanských průkazech by zatím měly zůstat

Jsem přesvědčen, že snaha ministerstva vnitra o to, aby z občanských průkazů postupně mizely všechny podstatné údaje, je nesprávná.

Všem občanům to totiž do budoucnosti bude velmi komplikovat život nejen ve styku s úřady, ale například i v takových situacích, jako je zřízení bankovního účtu nebo snaha o zjištění zdravotního stavu partnera v nemocnici.

Chodit si pro takové ověření do pobočky Czechpointu bude nejen časově náročné, ale především to bude občany stát i peníze. Nehledě na to, že si neumím představit, jak budou takové výpisy bez jakýchkoliv ochranných prvků použitelné například v bankovních institucích. Jsem také přesvědčen, že by mohly výrazně komplikovat volební systém. Už vůbec si pak nemyslím, že je správné, aby, jak to navrhuje ministerstvo vnitra, začala platit dobrovolnost výběru uváděných údajů. I tato dobrovolnost se však má časem vytratit. Dostaneme se tak do situace, kdy zde budeme mít několik typů občanských průkazů, ve kterých se nevyznají jak policisté a úředníci, tak především občané.

Místo toho, aby ministerstvo celou věc zjednodušovalo, naopak ji komplikuje. Právě proto jsme dnes v Poslanecké sněmovně nemohli takové návrhy podpořit. Náš vlastní pozměňovací návrh se přiklání k zachování současného stavu minimálně do doby, než si ověříme, jak bude fungovat tzv. systém základních registrů. Pak by podle nás teprve mohla začít debata o různých kompromisech.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama