Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2010 12:50:00

Prezident a konec demokracie

Prezident a konec demokracie

Demokracie v naší zemi nekončí, to jen pravicový prezident, trvale skeptický k roli Ústavního soudu, pocítil nutnost podpořit pravicovou vládu. Nic zase tolik překvapivého.

Nicméně, nemohu souhlasit s názorem prezidenta republiky Václava Klause, kterým se zastává způsobu, jakým vláda Petra Nečase prosadila na půdě Poslanecké sněmovny balík čtyř zákonů, obsahujících sociální škrty, zvyšování daní a zpětné zdanění stavebního spoření.

ČSSD od počátku a v dostatečném předstihu kritizovala zneužití stavu legislativní nouze, k jehož vyhlášení neexistoval žádný skutečný důvod. Naše země nebyla postižena živelnou katastrofou ani žádnou jinou mimořádnou událostí. Za mimořádnou okolnost rozhodně nelze označit projednávání státního rozpočtu, které se opakuje pravidelně každý rok! Důvody pro vyhlášení stavu legislativní nouze tedy byly účelové, lživé a ČSSD má jako opozice plné právo poukázat na tento chybný postup vlády, který znevažuje právní řád a výrazným způsobem zvyšuje napětí mezi vládou a levicovou opozicí.

Vláda se snaží svým postupem omezit na minimum vliv opozice na legislativní proces a zabránit tomu, aby kontroverzní zákony projednal Senát již v novém složení. Vláda rovněž maskuje fakt, že zákony předložila pozdě a neprojevila několik měsíců žádnou snahu je projednat včas. Tento vyčkávací postup zvolila vláda opět zcela účelově, nechtěla zákony veřejně projednávat v Poslanecké sněmovně ještě před senátními a komunálními volbami.

Pan prezident jistě ví, že demokracii nelze redukovat na pouhou vládu většiny. Každý opravdu demokratický systém obsahuje také pojistky, jež mají zabránit zneužití postavení vládní většiny proti právům opozice. Tyto pojistky vláda svým postupem bezohledně vyřadila.

Jestliže se vláda Petra Nečase rozhodla ze dne na den bez jakéhokoliv varování doslova okrást občany zpětnou daní o státní podporu ve stavebním spoření za rok 2010, je to podle názoru ČSSD překročením pravomocí, které v našem ústavním systému vláda může uplatnit.

ČSSD má jako demokratická opozice plné právo obrátit se na Ústavní soud, aby přezkoumal naše pochybnosti o ústavním postupu současné pravicové koaliční vlády, jak pokud jde o obsah zákonů, tak pokud jde o proceduru, na základě které byly přijaty. Rozhodnutí Ústavního soudu budeme plně respektovat. Tak jako vždy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama