JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2010 20:00:00

Tůma primátorem? A proč? O Prahu přece nejde...

Tůma primátorem? A proč? O Prahu přece nejde...

ČSSD se opět bleskurychle stala fakticky nejvýznamnější politickou silou země.

Byť jsem se svými vlastními chybičkami nestal senátorem a podle mnohých a (částečně i podle sebe sama) mám tedy jediné právo, tj. právo  mlčet, politická  fantasmagorie, absurdistán,  galimatyáš či střečkování (nenacházím dost výrazů), které ovládá diskuzi o možném koaličním vládnutí v Praze mě uvádí do takového úžasu, který jsem v politice dosud nezažil…

Ale k věci: Doplňovací volby do Senátu i komunální volby znamenaly s drobnými výjimkami zcela zásadní sdělení: Potvrdilo se,  o čem jsem trvale přesvědčen : V České republice se politické nálady mohou během pouhých několika málo měsíců naprosto radikálně změnit. Mediálně skvělý volební hit  o hrozícím bankrotu dle řeckého vzoru vyprchal (aby také ne, kdy patříme z tohoto pohledu k nejméně ohroženým zemím světa), a program škrtání bez rozmyslu, které ještě v květnu masivně a slastně podporovali i budoucí postižení státní úředníci se proměnil v  nejhlubší znepokojení o jeho racionalitě. Ale nejen to : Systém politických stran, který se zdál být rozmetán květnovými volbami, se velmi rychle začal navracet do předchozí podoby.  Superrychlokvačka typu VV již prakticky nastartovala svou cestu do politické nicoty, ale i nejúspěšnější politický projekt tohoto roku - Kalouskova superpravicová „TOP 09“ -  se už jen dýchavičně zmohla na dva senátory. Jeden z nich (Štětina) byl kdysi fanatickým komunistou a dnes je stejně fanatickým komunistobijcem. Navíc veřejně tvrdí, že patří k Zeleným. Druhý (Horník) je pro stranu založenou na rozpočtové odpovědnosti úplným exotem: Je nejzadluženějším senátorem České republiky, a zároveň starostou nejzadluženější obce České republiky: Božího Daru. Za této situace jediné, co se Kalouskovi skvěle povedlo, byl tah v Praze: Zde TOP 09 zvítězila a Tůma v oděvu Badmana zabodoval.

 Největší úspěch zaznamenala ČSSD, která velmi rychle obnovila svou sílu a velmi úspěšně zabodovala ve většině obcích, zejména statutárních a  oněch Slávkem Sobotkou slíbených (a získaných) 12 senátorů, a tím i většina v Senátu je triumfálním vítězstvím. ČSSD se opět  bleskurychle stala  fakticky nejvýznamnější politickou silou země.

ODS nevyhrála – a logicky.  Když sám předseda vlády a předseda ODS uvádí, že vláda přichází pouze s hloupými škrty, které by zvládl orangután, těžko může středové voliče přesvědčit o jejich smysluplnosti. Nicméně překvapivě potvrdila svou pozici nejsilnější pravicové strany (což před několika měsíci nebylo zcela jasné), která zanechává TOP 09 daleko v zadu -  s výjimkou Prahy.

A tím se i k  volbám v Praze vracím.  Praha je víc než jen statutární město, je to kraj a navíc kraj nejvíce mediálně sledovaný, protože drtivá většina novinářů či komentátorů centrálních deníků, týdeníků  televizních a rozhlasových stanic stanic, prostě v Praze žije a mimo jiné také volí. A je i jasné koho převážná většina z nich volila. Pražané nepochybně pak volili podle mediálních schémat : Dříve hýčkaná ODS je smrdutou zapáchající stokou, polobůh Bém je vlastně ďáblem. Naopak batman Tůma nastaví hruď (komicky ovšem pod vedením nejprofláklejšího ministra financí  všech dob), nastolí právo a spravedlnost a zlosyni z ODS půjdou do chládku nebo alespoň do opozice. V tomto ohledu mediálně velmi úspěšně  zareagoval i Jiří Dienstbier a útoky proti ODS nepochybně získal pro ČSSD cenné body.

Tolik průběh kampaně. Ale nyní k výsledku, jeho interpretaci a hlavně důsledkům různých řešení koalic.

Už jsem uvedl, že TOP v podstatě v říjnových volbách zdaleka nesplnila očekávání, byla odsunuta  do významu bývalých strany typu ODA či Unie svobody. Jedinou možnou trofejí by byl  zisk primátora v Praze. A tady je pramen hysteričnosti Kalouska a metání blesků a nadávek na všechny strany (navíc komických, když on se svými padáky, zbytečně modernizovanými tanky T-72, ekozakázkami za 120 mld., se svými Hávy a Bakaly hovoří o kartelech moci a majetku. To je výsměch !). Zbortí-li se mu Tůma coby primátor Prahy, jeho projekt silné pravicové strany zkrachoval a není vyloučen zápas TOP 09 v příštích volbách do Poslanecké sněmovny o překročení 5% hranice. Pro ODS je ČSSD ideovým a programovým soupeřem, ale TOP 09 je pro ODS trvalým ohrožením prvenství na pravici. Jinými slovy: ODS by ukázala naprostou tupost, kdyby připustila Tůmu za primátora.

Ovšem totéž platí i u ČSSD. Návrat k bipolárnímu (a logickému) rozložení dvou hlavních směrů představovaných na jedné straně ODS a na druhé straně ČSSD je ve strategickém zájmu i této strany. Že VV zmizí je jasné, ale je potřeba prosadit, aby  TOP 09 buď rovněž zmizela a nebo v nejlepším případě sehrávala roli pravicového exkluzivního  subjektu potácejícího se na hranici 5 %. Proto jakákoliv podpora TOP 09 ze strany ČSSD, pokud není nezbytná je  škodlivá.

 Shrnuto tedy: Je ve strategickém zájmu jak ODS, tak i ČSSD, aby batman Tůma skončil v opozici. Tam může – a pokládal bych to za velmi užitečné -  aktivně bojovat za ozdravení pražských poměrů. Podle empirických zkušeností (viz SNK-Evropští demokraté) získá v příštích volbách do pražského zastupitelstva maximálně 6 %.

 Takže o Prahu nyní rozhodně nejde. Jde o budoucí tvar politického uspořádání země.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama