Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2010 15:32:03

Národy nemilují ozbrojené misionáře

Národy nemilují ozbrojené misionáře

To jsou slova z úst velkého francouzského revolucionáře vystihující dokonale pozici zahraničních (tehdy míněno francouzských) vojáků v rámci země, kam tito vojáci přinášejí – jak se sami domnívají – svobodu.

Poslanecká sněmovna jednala o zahraničních misích, na nichž se v letech 2011 – 12 bude podílet také Armáda ČR. Vlastně jedinou spornou záležitostí v těchto misích z mého hlediska je Afghánistán.

V souvislosti s afghánskou misí české armády si nutně kladu několik otázek:

1. změnila se od posledního jednání parlamentu v této věci pozice afghánské vlády, její legitimita? Vzpomenu jen na „nesrovnalosti“ při volbě prezidenta Karzaího. Musím si pak klást otázku, koho to vlastně v Afghánistánu bráníme?

2. Jaké vlastně hodnoty hájí současná afghánská vláda? Myslím, že je jasné, že vláda Afghánistánu o žádném větším uplatnění západních hodnot nebo dokonce se zavedením pluralistní demokracie neuvažuje.

3. Jaký strategický cíl v Afgánistánu vlastně ČR, respektive Západ, jehož je naše země součástí, sleduje. Je to „zadržování“ světového terorismu, destrukce jeho zřejmě hlavních opor Al – Kaidy a Talibanu? To by samozřejmě nebylo málo. Zdá se však, že terorismus proniká např. do Jemenu, aniž tomu byl někdo schopen aktivně zabránit. Nebo má ČR a Západ v Afghánistánu nějaký vyšší cíl, sleduje vyšší hodnoty? Připomenu, že v přepočtu na počet obyvatel ČR je náš vojenský kontingent mezi, na vojenské operaci zúčastněnými zeměmi, na 5. až 6. místě. (!).

Nejsem pacifista, jde mi o dodržování našich spojeneckých závazků. Nejsem však ani pro to, abychom zabředávali do málo nadějných vojenských dobrodružství, jako je tomu právě v Afghánistánu. A to vše v situaci, kde hlavní spojenecká vojenská síla, armáda USA, začne zvolna od poloviny roku 2011 Afghánistán opouštět. Afghanizace, tedy větší zapojení národní armády afghánského státu do konfliktu, do občanské války, je tak nevyhnutelná. Postupné posilování národní armády státu, výcvik jejích vojáků je správným záměrem. Až během několika příštích let začnou Spojenci opouštět Afghánistán, budou afghánští vládní vojáci stát tváří v tvář zkušeným hrdlořezům z Talibánu. Výsledek takového střetu však nevidím jednoznačně ve prospěch vládních vojáků.

Z průzkumů veřejného mínění, které pře čase proběhly, vyplývá, že přes 80% voličů ČSSD si přeje odchod českých vojáků z Afghánistánu. Česká sociální demokracie ctí spojenecké závazky, proto neuvažuje o rychlém odchodu české armády z Afghánistánu. V poslanecké sněmovně však nepodpořila ani navýšení jejích počtů v Afghánistánu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama