RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2010 20:35:48

Vláda stávkujícím zaměstnancům neustoupí, bude dále jednat

Vláda stávkujícím zaměstnancům neustoupí, bude dále jednat

Předseda vlády v reakci na vyhlášenou stávku řekl, že vláda chce nadále mluvit o způsobu snížení objemů platů.

„Vláda i já osobně jsme strávili jednáním s představiteli odborových svazů mnoho a mnoho hodin. Nabízeli jsme celou řadu kompromisů, byli jsme připraveni další hodiny tímto jednáním strávit. Bohužel postoj byl takový, že budou-li jakékoliv změny, bude to nepřijatelné,“ shrnul dosavadní postoj odborů premiér.

Podle předsedy vlády se aktuálně šetří na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, Portugalsku, Španělsku, ve Velké Británii dokonce až o 25 procent. ČR se nijak nevymyká z Evropského kontextu. Kdybychom nesnížili objem prostředků, byli bychom podle premiéra naprostou výjimkou.

„Jsme připraveni nadále jednat, nechceme přerušit sociální dialog. Jakkoliv bolestivé je snížení platů o 10 procent ve veřejném sektoru, tak je to nutné, vláda neustoupí,“ dodal předseda vlády.
Vláda si je vědoma, že jde o nepopulární krok, za který nesklidí potlesk, ale nic to na názoru šetřit nemění.

„V podnikatelské sféře klesl meziročně počet zaměstnanců o 84 tisíc lidí, ve veřejném sektoru nebyl propuštěn nikdo, naopak je tam nárůst o 6 tisíc osob. Státní správa musí dýchat s ekonomikou. Všichni zaměstnanci v této zemi doplatí na to, pokud by vláda ustoupila. To by vedlo ke zhoršení postavení ČR na finančních trzích, zhoršení ratingu a na to by doplatili všichni,“ dodal premiér.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama