Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2010 19:19:00

Snížit platy politikům ano, mzdy státních zástupců je ale třeba dále řešit

Snížit platy politikům ano, mzdy státních zástupců je ale třeba dále řešit

Na jednání Ústavně-právního výboru PSP ČR bylo přijato usnesení k plošnému snížení platů představitelů státní moci.

Na jednání Ústavně-právního výboru PSP ČR bylo přijato usnesení k plošnému snížení platů představitelů státní moci, tedy například politiků, soudců, ale i státních zástupců. Výbor zároveň nepřijal ani jednu z dvou variant pozměňovacích návrhů poslance za ČSSD Jeronýma Tejce, který právě v případě platů státních zástupců navrhoval buď snížení jejich platů v závislosti na platech soudců (byl by zachován rozdíl 10% mezi jejich platy), nebo pokles platů státních zástupců o 10% (stejně jako u ostatních státních zaměstnanců), avšak z platu, který měl podle očekávání náležet státním zástupcům k 1. lednu 2011.

Zároveň dnes Ústavně-právní výbor, a to i hlasy poslanců vládní koalice, přijal pozměňovací návrh poslance za ČSSD Stanislava Křečka, aby přijatá úprava platů pro soudce a státní zástupce platila pouze pro rok 2011. Vláda by tak byla donucena od roku 2012 zavést jasná pravidla pro odměňování soudců i státních zástupců tak, aby nemohly být prováděny podobné nestandardní změny. Zamezilo by se tak dalším debatám, zda je případné snižování platů v těchto oblastech ústavní nebo protiústavní.

ČSSD i nadále podporuje snížení platů pro politiky. Sociální demokracie je ale také přesvědčena, že rozdíl mezi platy soudců a státních zástupců (10%) je tradiční, v minulosti byl dohodnut, a proto by nemělo nadále docházet k podobným neodůvodněným rozdílům mezi platy soudců a státních zástupců. Právě proto hodlá poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc na plénu Poslanecké sněmovny opět předložit pozměňovací návrh, který by i pro příští rok stanovil rozdíl mezi platy soudců a státních zástupců maximálně na rozdíl 10%.  

Stanislav Křeček, poslanec za ČSSD
Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama