Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2010 15:20:42

To je opravdu příliš, pane předsedo!

To je opravdu příliš, pane předsedo!

Spíše za hodně nevkusný žert považuji vyjádření předsedy Nejvyššího správního soudu Baxy o tom, že soudci po snížení svých platů budou „naštvaní“.

Spíše za hodně nevkusný žert považuji vyjádření předsedy Nejvyššího správního soudu J. Baxy o tom, že soudci po snížení svých platů budou „naštvaní“, což by se prý mohlo projevit stejně, jako když pacient přijde k „naštvanému“ zubaři... (Právo, 5. 11. 2010). Chci věřit, že šlo opravdu jen o „úlet“. To přece pan předseda nemohl myslet vážně...

Představuji si to tak, že občan se obrátí s důvěrou ve spravedlnost (pokud ještě vůbec nějakou má) na soud dejme tomu v nějakém rodinně-právním sporu, kde již samo řízení (a což teprve rozhodnutí) má často nesporný celoživotní vliv na rodiče a děti, jejich vzájemné vztahy, i psychiku všech zúčastněných. Kauzu bude soudit soudce, který už nemá 70 tisíc korun měsíčně, ale jen 67 tisíc. To ho rozzuří. Co se pak stane? Soudce ztratí spis. Věc přijde na řadu až za pár let. Jednat se bude „rychlostí“ jedno stání za pololetí. Soudce přijde do jednací síně o hodinu později a bude na účastníky arogantní. Řízení povede neodborně a rozhodne nekvalifikovaně. Nebo snad naschvál v rozporu se zákonem? (Á propos – když se tak zamýšlím
– někteří soudci už musí být „naštvaní“ řadu let, někdo snad i permanentně).

Chtěl bych připomenout panu předsedovi a všem jeho dopředu „naštvaným“ kolegům, že při svém jmenování skládali slib, v němž slíbili na svou čest a svědomí, že se budou řídit právním řádem České republiky, že jej budou vykládat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a že v souladu s ním budou rozhodovat nezávisle, nestranně a spravedlivě. Vidíte – o platu ve slibu není ani slovo. A o vázanosti kvality výkonu funkce soudce na odměňování už vůbec ne.

Ono je to spíš o tom, jak kdo své povolání chápe. Někteří jen jako zdroj svých (nemalých) příjmů, druzí jej chápou spíše jako poslání. Vážím si lékařů, jejichž odměňování je se soudci nesrovnatelně nízké, ale z úst žádného jejich vrcholného představitele nezaznělo nic tak nepřijatelného, jako z úst J. Baxy. Soudci, kteří se začnou mstít na občanech, jejichž práva mají chránit, by měli sami okamžitě rezignovat. Nejen proto, že si nezaslouží být členy tak váženého a důstojného stavu, ale třeba prostě jen proto, že porušili prezidentovi daný slib.

Myslím si, vážený pane předsedo Nejvyššího správního soudu, že důstojnost soudců nestojí a nepadá s pár tisíci korunami, naopak silně ji narušují soudcovské „mediální pláče“ či dokonce temné výhrůžky, ať jsou jakkoli skryté mezi řádky. Občan chce spravedlnost. Právem se dožaduje ze svých daní soudce odborně zdatného, zkušeného, nezkorumpovatelného, spravedlivého a nad platové tahanice povzneseného. Občan prostě neuvěří tomu, že ztráta pár tisíců na platu pro soudce znamená víc než čistota jeho svědomí.(článek byl poslán jako reakce na rozhovor předsedy Nejvyššího správního soudu do Práva; a jako obvykle nezveřejněn)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama