ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2010 16:50:34

Soumrak fondů v ČR

Soumrak fondů v ČR

Za kapitálovým investováním možná budeme muset do cizích zemí.

EP dnes definitivně schválil nová pravidla pro alternativní investiční fondy, kam spadá široká škála subjektů a produktů: hedgové fondy, kapitálové investiční fondy, nemovitostní fondy, surovinové fondy apod.

"Přísná regulace hedgových fondů je zcela namístě. Hedgové fondy fungují jako casino, v němž navíc hráči nesází ze svého, ale z vypůjčeného. Výsledky divokých operací hedgových fodnů jsou pak prakticky nepředvídatelné a mohou rozkolísat nejednu národní ekonomiku", uvádí k tomu Jan Březina, podle kterého je však nesmyslné nastavovat stejně přísné požadavky pro všechny typy fondů. "S vaničkou se bohužel vylilo i dítě. Tažení proti hedgovým fondům semlelo i ostatní fondy, které přitom nežijí v takové míře ze spekulací, a nepatří tedy mezi vysoce rizikové", uvádí Březina

Velmi přísný tzv. režim třetích zemí, tedy podmínky, za jakých mohou fondy z třetích zemí poskytovat své služby v EU, může podle Březiny odrazovat od jejich vstupu na evropský finanční trh. "Francouzský protekcionismus zvítězil nad britským liberalismem. Je vidět, že dlouhodobá snaha Francie zlikvidovat londýnskou burzu se nemíjí účinkem", komentuje francouzsko-britský střet o podobu regulace fondů Březina.

Podle Březiny reálně hrozí, že vzhledem k značně omezujícím podmínkám, jako jsou např. přehnaně vysoké nároky na depozitáře, tedy osobu spravující cenné papíry fondu, nebudou hedgové a investiční fondy zakládat své pobočky v ČR. "Čeští investoři tak budou odkázáni na fondy v zahraničí, nad kterými však české orgány nebudou mít možnost dohledu. Český rozpočet navíc přijde o nezanedbatelné sumy z daní, které by pobočky hedgových a jiných fondů na našem území odváděly", uzavírá Březina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama