Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2010 14:06:37

Z propuštění Su Ťij na svobodu máme upřímnou radost

Z propuštění Su Ťij na svobodu máme upřímnou radost

Česká republika vítá propuštění barmské disidentky.

Česká republika vítá propuštění Aun Schan Su Ťij a apeluje na barmské úřady, aby její propuštění bylo bezpodmínečné; aby byla respektována její práva bez jakéhokoli omezení, tedy i svoboda pohybu a právo na svobodnou volbu zapojit se do politického života v Barmě

"Aun Schan Su Ťij ví, že v  České republice má věrné přátele, kteří ji podporovali. Přejeme jí mnoho štěstí a doufáme, že ji budeme moci jednou navštívit. Máme z její svobody upřímnou radost." dodal k propuštění ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Propuštění Aun Schan Su Ťij samo o sobě nelze považovat za projev demokratizačních snah vládnoucích vojenských kruhů, v Barmě je nyní okolo 2100 politických vězňů. Vyzýváme proto barmskou vládu, aby i jim umožnila znovu nabýt svobody a plně respektovala jejich práva.

K parlamentním volbám v Barmě konaným 7. listopadu 2010, které proběhly po 20 letech a měly za cíl legitimizovat vládu dvou politických stran spjatých s juntou, bylo vydáno jménem všech členských států EU prohlášení vysoké představitelky EU pro zahraniční politiku Catherine Ashton, kterým mj. prohlašuje  tyto volby za neslučitelné s mezinárodně přijatelnými standardy a vyzývá k bezpodmínečnému propuštění politických vězňů a k všeobecnému dialogu a účasti všech zainteresovaných na chodu společnosti.

V návaznosti na toto prohlášení Česká republika vyzývá barmské úřady k respektování svobody sdružování a shromažďování a umožnění politické činnosti těm politickým stranám (včetně National League for Democracy), které se rozhodly listopadových parlamentních voleb neúčastnit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama