ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2010 13:34:00

BIS může za pouhé dva roky přijít o 100 milionů korun

BIS může za pouhé dva roky přijít o 100 milionů korun

Snižování finančních prostředků pro Bezpečnostní informační službu (BIS) považuji za hazardování vlády Petra Nečase a Miroslava Kalouska s bezpečností nás všech.

Připomínám totiž, že hlavním úkolem BIS je ochrana vnitřní bezpečnosti státu, kdy tato civilní kontrarozvědka rozkrývá případná nebezpečí, která hrozí České republice, popřípadě jejímu ústavnímu zřízení či ekonomickým zájmům země.

Celá věc ohledně snižování rozpočtových prostředků pro potřeby BIS je daleko složitější, neboť nikdo například nezmiňuje otázku nezbytně nutných investic do moderních technologií, které BIS potřebuje k výkonu svého poslání. Není možné, aby BIS obstála v konkurenci jiných zpravodajských služeb a soukromých bezpečnostních agentur s vybavením pořízeným v 90. letech.

V případě, že by měli příslušníci BIS z důvodu snižování platů nebo snižování personálních stavů odcházet, bude to znamenat nejen oslabení bezpečnostní služby státu, ale tito lidé budou státem de facto donuceni pracovat v soukromém sektoru. Vzhledem k tomu, k jakým informacím mají a měli přístup, hrozí, že se sami můžou podílet na ohrožení bezpečnosti České republiky. I když zůstanou loajální ke státu, jen těžko se budou bránit tomu, aby nevyužili svých zkušeností a právě i informací, které získali během své kariéry v BIS.

Odchod tohoto druhu lidí znamená jednoznačně pro každý stát také ohromnou finanční ztrátu, kterou věnoval do jejich vyškolení a o které přijde v souvislosti s neodhalením závažných ekonomických kauz. Pokud vláda Petra Nečase hovoří o boji s korupcí, pak právě tímto krokem otevírá dveře k tomu, aby bylo z veřejných prostředků v příštích letech odčerpáno ne ušetřených 100 mil., ale řádově možná i více.

Civilní kontrarozvědka má nenahraditelnou funkci při predikci a předcházení například teroristickým útokům. To, že se na území ČR dosud žádný nestal, je kombinací kvalitní práce BIS a štěstí. Snižováním prostředků (v kombinaci faktického snížení o cca 26 milionů z loňského roku, a nově o 75 milionů pro příští rok se už jedná o 100 milionů Kč za pouhé dva roky) dělá vláda z ČR a jejích občanů viditelný a oslabený cíl.

Jeroným Tejc
stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama