JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2010 10:49:57

„Tabulky“ pro výpočet výživného pomáhají rodičům

„Tabulky“ pro výpočet výživného pomáhají rodičům

Materiál doporučující soudcům použít pro výpočet výživného „tabulky“ má odborná i široká veřejnost k dispozici půl roku a „tabulky“ prakticky okamžitě po zveřejnění v médiích začaly být používány v praxi.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 
Dne 15. listopadu 2010 proběhl v sále Justiční akademie v Praze ve spolupráci Justiční akademie a České advokátní komory kulatý stůl nazvaný „Výživné v praxi aneb šest měsíců s tabulkami“.  Během této akce se osm desítek odborníků pokoušelo nalézt odpovědi na otázky, zda jsou „tabulky“ užívány v soudní praxi, jaké jsou jejich klady či zápory, zda vyžadují nějaké změny či opravy nebo jaký je postoj Nejvyššího soudu v otázce sjednocování výživného.

 

Kulatého stolu se jako hlavní diskutující zúčastnili bývalá ministryně spravedlnosti a dnes ředitelka Justiční akademie Daniela Kovářová, která před půl rokem tabulky do praxe zavedla, a dále členové její tehdejší expertní skupiny: děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci profesorka Milana Hrušáková, expertka na opatrovnickou problematiku, pražská soudkyně Hana Nová, advokát zabývající se rodinnou problematikou Václav Vlk a soudce Lubomír Ptáček, který je nyní na stáži u Nejvyššího soudu.

 

Účastníci konstatovali, že tabulky splnily svůj původní účel, neboť o třetinu zvýšily počet rodičů, kteří jsou nyní schopni se na výživném na nezletilé dítě domluvit. Přibližně polovina soudců používá tabulky ve své soudní praxi, tabulky odstranily rozdíly v očekávání rodičů, čímž plní svůj původní úkoly – přispět ke sjednocení rozhodovací praxe.

 

„Jsem ráda, že rodiče, právní zástupci i soudy tabulky pro výpočet výživného používají,“ řekla Daniela Kovářová. „Otevření debaty o této problematice navíc vedlo ke zvýšení prestiže a rehabilitaci opatrovnických soudců i rodinně-právních odborníků, kteří se touto oblastí zabývají. Hlavním objektem ochrany je osud nezletilých dětí, proto považuji za užitečný každý nástroj, který jejich situaci zlepší.“

 

V diskusi zaznělo, že dnes jsou díky tabulkám schopny sociální pracovnice, soudy i advokáti poradit svým klientům, jak si mají orientační výši výživného zjistit, čímž tabulky přispívají ke zkrácení délky soudního řízení a ke snížení počtu podaných odvolání. Díky roční debatě na odborné úrovni došlo také k vyjasnění mnoha sporných otázek, které se týkaly zjišťování příjmu rodičů. Novinkou je i změna přístupu Nejvyššího soudu, který se rozhodl se do budoucna rodinnou problematikou zabývat a sjednocovat judikaturu v této oblasti.

 

„Po roční debatě na toto téma a šesti měsících života tabulek považuji dnešní situaci za výrazný úspěch a vidím velkou změnu oproti situaci před rokem, kdy jsme o těchto problémech začali hovořit,“ říká Kovářová.

 

 

15.11.2010                                                                                                        ing. Jiří Jachan

                                                                                                              Tiskový tajemník Justiční akademie

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama