Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2010 20:21:00

Komárek: Okamžitý přechod do kapitalizmu nebyl možný

Komárek: Okamžitý přechod do kapitalizmu nebyl možný

Z diskuze k listopadu 1989.

Profesor Valtr Komárek považuje proces osvobození v roce 1989 za proces mezinárodní. "Mezinárodní proces, který byl kontrolován. Měl jsem řadu diskusí třeba s předsedou Mezinárodního měnového fondu a ti nás tlačili do tvz. klausovské koncepce. My, jako prognostický ústav, jsme měli koncepci jinou," zdůrazňuje Valtr Komárek.  

Profesor dále vysvětluje, jak nás většina tlačila do okamžitého přechodu do kapitalismu. Navrhovaná pomoc Rakouska, země s podobnou historií, v osobě Franze Vranitzkého, který poukazoval na rakouskou privatizaci, která trvala 20 let, vyzněla naprázdno. Naše společnost byla pod obrovským tlakem Američanů, kteří to spojili s ostrým antikomunismem. Nikdo neměl zájem nějakým rozumným způsobem převést český průmysl ani z části na západní trhy. Nikdo neměl zájem aspoň trochu konsolidovat ruský trh, na který jsme byli napojeni.

"Proces osvobození považuji za složitý. Byla to složitá mezinárodní hra a myslím si, že některé souvislosti budou ještě zajímavé k objasňování," vysvětluje profesor Valtr Komárek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama