Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2010 18:11:09

Summit umožní NATO zlepšit svou připravenost na výzvy 21. století

Summit umožní NATO zlepšit svou připravenost na výzvy 21. století

První místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg je členem delegace prezidenta republiky Václava Klause na summit NATO v Lisabonu.

Ve dnech 19. a 20. listopadu 2010 se v portugalském Lisabonu uskuteční summit Organizace Severoatlantické smlouvy. Zatímco minulý summit NATO ve Štrasburku/Kehlu byl koncipován jako rodinný k oslavě 60. výročí založení Severoatlantické aliance a návratu Francie do aliančních vojenských struktur, summit v Lisabonu bude mít veskrze pracovní charakter. Přinese řadu důležitých rozhodnutí, která umožní NATO zlepšit svoji připravenost reagovat na bezpečnostní výzvy 21. století a tím dát jednoznačnou odpověď na otázku, proč Severoatlantická aliance neztrácí pro spojence svou relevanci.

Nejdůležitějším výsledkem schůzky hlav států a předsedů vlád bude přijetí nové Strategické koncepce NATO, která nahradí dokument z roku 1999. Tento dokument stanovuje základní vizi dalšího směřování Severoatlantické aliance na dobu nadcházejících deseti let. Strategická koncepce definuje hlavní účel existence NATO a jeho základní bezpečnostní úkoly. Rovněž identifikuje klíčové prvky nového bezpečnostního prostředí, specifikuje přístup Aliance k bezpečnostní otázkám a udává směr pro reformu vojenských sil. Nadcházející rok 2011 pak bude zvláště rokem implementace nové Strategické koncepce, tedy další transformace Aliance ve smyslu dalšího posilování jejích schopností a zefektivnění jejích výkonných struktur.

Lisabonský summit se také stane vítanou příležitostí pro uskutečnění širší schůzky zemí a mezinárodních organizací přispívajících k řešení situace v Afghánistánu. Nejvyšší představitelé NATO a přispěvatelé operace ISAF za účasti afghánského prezidenta, generálního tajemníka OSN, předsedů Rady EU a Evropské komise, prezidenta Světové banky a představitelů Japonska zhodnotí dosažený pokrok ve stabilizaci země, který je podmínkou pro zahájení postupného předávání odpovědnosti za bezpečnost v zemi do afghánských rukou (proces transition). Summit v Lisabonu také přijme deklaraci k Afghánistánu a také deklaraci k dlouhodobému partnerství NATO s Afghánistánem, které zahájí novou etapu vztahů NATO s touto zemí.

Prezident Ruské federace Medveděv přijal pozvání spojenců na zasedání Rady NATO- Rusko, které bude závěrečnou schůzkou řady lisabonských zasedání. NATO a Rusko by měly pokračovat ve zlepšování vztahů, prohlubování politického dialogu a zejména rozvoji praktické spolupráce, a to nejen na základě dokončeného společného hodnocení výzev 21. století.

V rámci summitu NATO se paralelně uskuteční pravidelné setkání fóra/summitu mladých. Summit mladých poskytuje mladé generaci prostor k diskusi o NATO a její politice s vrcholnými představiteli aliančních zemí. Součástí aliančních aktivit zaměřených na mladou generaci je i představení společné videokampaně s názvem "What NATO means for us". Cílem je objasnit mladé generaci, co aktuálně NATO dělá a jakým způsobem plánuje čelit budoucím bezpečnostním výzvám. V krátkých videoklipech se spojenci zaměřují na klíčová témata NATO: mír, bezpečnost, dialog, spolupráce, solidarita, partnerství, stabilita, operace, konsensus a kolektivní obrana. Do společné videokampaně se zapojilo jedenáct aliančních zemí, včetně České republiky. ČR ve svém videoklipu představuje činnost Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru v Afghánistánu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama