RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2010 19:39:51

Evropská rada má kocovinu z Lisabonské smlouv

Evropská rada má kocovinu z Lisabonské smlouv

Vůbec poprvé v historii hrozí, že se Evropská unie ocitne v rozpočtovém provizoriu. Zkrachovala totiž jednání mezi členskými státy a Evropským parlamentem.

Neztroskotala přitom na objemu financí pro rok 2011, protože parlament souhlasil s úspornější variantou. Některé státy ale odmítnuly požadovanou účast Evropského parlamentu na jednáních o rozpočtu EU pro roky 2013 až 2020.

"Opět se tak projevila současná nefunkčnost Evropské rady, která má kocovinu z Lisabonské smlouvy," říká k situaci český europoslance Pavel Poc, podle kterého se stále řada lidí nemůže smířit s širšími pravomocemi, které Lisabonská smlouva přiřknula jediné demokraticky volené instituci EU, Evropskému parlamentu.

Paradoxem celé situace je fakt, že evropské státy si, podle Poce, velmi dobře uvědomují nutnost hlubší integrace, zejména nyní pod tlakem euroatlantické hospodářské krize. Jasně se totiž ukazuje, že národní státy a jejich ekonomiky jsou příliš malé pro dnešní svět měnových válek a globálních megakorporací.

"Českou, Irskou nebo Řeckou ekonomiku dokáže rozstřílet na cucky každý větší americký penzijní fond. Na likvidaci Španělské ekonomiky se spojí dvě, na Německou nebo Francouzskou tři čtyři velké finanční domy plus jedna ratingová agentura, a je vymalováno," upozorňuje europoslanec Poc. "USA do Evropy dokázaly exportovat svou krizi v důsledku propojených ekonomik, a nyní se celkem bezostyšně pokouší z této krize vymanit na náš účet. Což dokládá bezohledné jednostranné rozhodnutí nechat do konce pololetí 2011 vytiskout 600 miliard nových dolarů."

Podle europoslance Poce je sice tento stav mnoha politikům zcela zřejmý. Ale při jednáních o rozpočtu EU, které by mohly vyústit i ve větší autonomii unie na ochotě členských států naplňovat její rozpočet, převážil nesmyslný lokální politický pragmatismus.

"Bohužel zatím mají politické reprezentace národních států větší strach z toho, že postoupením některých kompetencí na evropskou úroveň přijdou a část své důležitosti a moci. Věřím, že rozum nakonec zvítězí a členské státy Evropské unie si včas uvědomí, že integrace sice možná skutečně znamená omezení moci pro politiky národních států, ale zcela jistě přinese více svobody a bezpečí pro jejich občany," dodává Pavel Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama