ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2010 10:31:38

TOP 09 etalonem morálky? Ani vteřinu!

TOP 09 etalonem morálky? Ani vteřinu!

Někteří politici TOP 09 možná mají právo považovat se za nové tváře naší parlamentní politiky. Jiní politici této strany, zejména ti nejviditelnější, ale žádnými nováčky nejsou.

Jen se tak snaží tvářit a v duchu starého dobrého předvolebního hesla "My nejsme my" udílejí lekce z politické morálky. Momentálně vede Miroslav Kalousek a jako téma si vybral spolupráci ODS a ČSSD na radnicích po komunálních volbách.

Problémem všech kazatelů morálky většinou bývá jejich vlastní minulost, ale zejména kroky současné. A speciálně u TOP 09 mohu s klidem prohlásit, že tato strana a její představitelé nemají žádné právo udílet druhým morální lekce. A už vůbec ne, co se týká spolupráce s ČSSD.

Miroslav Kalousek se zlobí na komunální politiky ODS a na jejího předsedu za radniční koalice se sociálními demokraty. Používá silná slova jako "korupční kartel" a Petra Nečase viní ze slabosti.

Sotva by bylo možné nalézt lepší příklad dvojího metru. Vždyť TOP 09 všude, kde se jí to hodilo a podařilo, vytvořila proti ODS komunální koalice s ČSSD. Někde dokonce i s komunisty. Podobně to zkoušela i v Praze, kde chtěla vyšachovat vítěznou ODS z místních radnic. Jen pro přesnost – ODS vyhrála volby v naprosté většině tzv. malých pražských radnic.

Nevím proč, ale pokaždé když slyším politiky TOP 09 udílet lekce z politické morálky, tak vidím M. Kalouska, jak se objevil v televizi po boku Jiřího Paroubka (ten kouřil vítězný doutník), aby lidu oznámil jednání o vládě s podporou komunistů. Dokážu pochopit, že k tomu měl tehdy své pragmatické politické důvody. Ale opravdu nechápu, jak se může nyní pasovat do role mravního mentora ODS.

Moralizování představitelů TOP 09 ale není možné v kontextu výše uvedeného brát vážně. Prostě jenom pochopili, co lidé dnes rádi uslyší. A bohužel díky mediální zdrženlivosti ODS mají úspěch. Zatímco TOP 09 nikdo její spojenectví s ČSSD nevyčítá, na ODS se snáší vlna kritiky, hraničící s opovržením.

Přitom ve skutečnosti samozřejmě o koalice s ČSSD vůbec nejde. V komunální politice to tak bylo vždy. Kdo by to měl chápat lépe než Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg? Ještě když byli oba ve vládě Mirka Topolánka ministry za lidovce a zelené, obsadila jejich KDUČSL a SZ v Brně radnici s ČSSD a dostali tak tehdy vítěznou ODS do opozice.

Sotva se tedy mohou divit, že dnes např. brněnská ODS nemá tak úplnou důvěru v nástupnickou TOP 09. To neříkám jako morální hodnocení, myslím to ryze prakticky.

Mám jedno doporučení pro nás pro všechny. Přestaňme míchat jablka s hruškami a tvářit se, že komunální koalice mají být odrazem té vládní. Za celých dvacet let tomu tak nikdy nebylo. A přestaňme druhým pokrytecky kázat morálku, když nám jde jen o vlastní politický zisk.

Morálka do politiky jistě patří. Ale máme ji mít v sobě, má nám bránit, abychom spolupracovali s lumpy či komunisty. Neměli bychom ji předhazovat druhým.
Mgr. Pavel Drobil, ministr, místopředseda strany, místopředseda regionálního sdružení, předseda oblastního sdružení a poslanec PČR, krajský zastupitel
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama