RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2010 11:32:41

Zachraňme poslední hraniční přechod

Zachraňme poslední hraniční přechod

Poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc podpoří vznik Dokumentačního centra v bývalé celnici na hraničním přechodu Rozvadov - Waidhaus.

O zachování tohoto posledního dosud nezlikvidovaného přechodu na česko - bavorské hranici usiluje obec Waidhaus spolu s Národopisným spolkem ve Waidhausu.

"Mělo by zůstat aspoň jedno místo, které bude připomínat budoucím generacím to, co se na hranicích dělo," říká europoslanec. Plánovaná expozice by měla zahrnovala historii společné hranice od středověku, až do pádu železné opony a vstupu České republiky do schengenského prostoru.

"Neměla by tady ale vzniknout jen nějaká statická muzejní expozice kterou se budou prohánět pavouci. Takové místo musí žít," říká Poc, který již přislíbil německé straně pomoc s případným hledáním partnera na české straně. "Vedle některého z regionálních muzeí, bych proto viděl jako ideální třeba školu nebo nějaké občanské sdružení, které by dokázalo takto vzniklé centrum využít například pro pořádání tématických workshopů a podobných projektů."

Rozhodnutí o vzniku Dokumentačního centra je přitom otázkou nejbližších dnů. Podle Schengenské smlouvy musí být totiž na vnitřní hranici EU zajištěna plynulá doprava, a tak by německé úřady musely nejpozději do konce letošního roku 2010 i tuto poslední celnici zbourat.

"Díky iniciativě obce, mého kolegy europoslance Ismaila Ertruga, i dalších lidí, ale již projevily klíčové instituce ochotu hledat řešení jak tuto stavbu včetně jejího příslušenství zachovat," říká Poc s tím, že součástí projektu by musela být také přeložka staré silnice mezi Pomezím a Waidhausem.

Definitivní rozhodnutí o budoucím osudu starého hraničního přechodu má padnout už v polovině prosince, kdy ve Waidhausu proběhne další kolo jednání s bavorským ministerstvem dopravy a silničáři o možném řešení dopravy v okolí stavby. Pokud bude úspěšné, už v nadcházejících týdnech mají odstartovat přípravné práce na proměně bývalého přechodu na muzejní expozici a Dokumentační centrum.

Zatímco na české straně již byla kompletní železná opona i součásti zabezpečení hranic zlikvidovány, v Bavorsku funguje řadu let jeden úspěšný projekt podobného typu. Je jím Muzeum na německo - německé hranici v obci Mödlareuth nedaleko Hofu. To přibližuje historii železné opony mezi tehdejší SRN a komunistickou NDR, které každoročně přiláká do obce několik tisíc návštěvníků. "Podobný efekt by mohlo přinést i dokumentační centrum obcím Waidhaus a Rozvadov," dodává Pavel Poc. Financování projektu je zvažováno z fondů Evropské unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama