PaedDr. Ivo Strejček

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 10:04:00

Sporné regulace hedgeových fondů

Sporné regulace hedgeových fondů

Evropský parlament schválil spornou direktivu, která bude napříště v EU regulovat dva hlavní typy investičních společností: hedgeové fondy a fondy tzv. private equity.

Je obtížné najít jednoduchou definici jejich činností. Dá se však říci, že hedgeové fondy investují finanční prostředky svých klientů (zpravidla velmi bohatých, často penzijních fondů) do nejrůznějších ziskových aktivit. Private equity jsou zpravidla uskupení investorů, kteří investují finanční prostředky do společností či firem, které jsou před krachem, ale tito investoři věří v jejich budoucnost.

Regulace těchto tzv. alternativních investičních nástrojů jsou výsledkem přesvědčení, že především ony mohou za propuknutí finanční krize. Tento názor zastává především Francie, zatímco například Velká Británie se chová velmi zdrženlivě.

Hlasoval jsem proti tomuto balíku regulací z následujících důvodů:
finanční trh byl důkladně regulován již před vypuknutím krize. Finančníci, aby se regulacím vyhnuli, našli jiné - dosud neregulované - nástroje hedgeové fondy. Neselhal tedy trh, selhaly regulace. Léčit tuto skutečnost superregulacemi není moudré a jistě to v budoucnu dalším krizím nezabrání, uvalování dalších regulací na firmy uvnitř EU, zatímco v okolním světě taková pravidla neplatí, bude s největší pravděpodobností znamenat odchod špičkových finančníků mimo EU (Švýcarsko, Dubaj, Singapur, Šanghaj) včetně jejich finančních zdrojů, které evropská ekonomika životně k hospodářskému růstu potřebuje.

Psáno pro Evropské noviny
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama